Zenović sa Ajgenerom: Crna Gora na dobrom putu da u kratkom roku završi pregovore

Austrija Crnu Goru vidi kao predvodnika procesa integracije u regionu i pozitivnu priču čije bi skoro pristupanje EU imalo pozitivan efekat na cijeli region, saopšteno je tokom posjete glavnog pregovarača Predraga Zenovića, Beču.

Zenović je, u sklopu radne posjete Austriji, imao sastanak sa specijalnim izaslanikom Ministarstva vanjskih poslova Austrije za Zapadni Balkan, Johanesom Ajgnerom.

Ajgner je kazao da je Austrija snažno posvećena procesu proširenja, zasnovanom na ostvarenim rezultatima. „Iako je teško govoriti o tačnom datumu pristupanja, Crna Gora je na dobrom putu da, u relativno kratkom periodu zatvori sva pregovaračka poglavlja“, kazao je Ajgner.

Glavni pregovarač Zenović je istakao da Crna Gora cijeni kontinuiranu podršku Austrije, koja je, kako je kazao, pomogla da se neki reformski procesi na putu integracije ubrzaju i realizuju. Upoznao je sagovornika sa napretkom koji je Crna Gora na tom putu ostvarila u proteklih nekoliko mjeseci i izrazio očekivanje da će ovi napori biti vrednovani kroz dobijanje IBARa na Međuvladinoj konferenciji u junu.

„Vjerujem da su rezultati koje smo ostvarili u posljednjih pola godine najbolji pokazatelj snažne želje i odlučnosti Crne Gore da ispuni sve obaveze i zauzme svoje mjesto u evropskoj porodici. Očekujem da su naši evropski partneri to prepoznali i da će dobijanje IBARa u junu, omogućiti da uđemo u finalnu fazu procesa pristupanja“, kazao je Zenović.

Glavni pregovarač je, tokom posjete Beču, imao sastanak i sa zamjenicom premijera za evropske integracije Moldavije Kristinom Gerasimovom.

Sagovornici su razmijenili mišljenje o iskustvima i dobrim praksama u okviru pregovaračkog procesa, naročito u pogledu pregovaračke strukture i modela koji su se pokazali najučinkovitijim. Obostrano je izražena spremnost za produbljivanjem saradnje. U tom kontekstu je razgovarano i o modalitetima za međusobnu razmjenu ekspertize i podršku u daljem procesu pristupanja.

Foto: gov.me

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA