„Oštro osuđujemo sesksistički komentar Aleksandra Stamatovića upućen novinarki Ireni Tatar“

Svjedoci smo ovih dana raznoraznih seksističkih, mizoginih i nepravednih uradaka usmjerenih ka ženama u Crnoj Gori. A svi su izgledi da se ti dani u našoj zbilji neće uskoro završiti, sve dok Apelacioni sud potpuno nepravedno i nesavjesno, iskazujući ogromno nepoštovanje prema sudijama u prvom stepenu, preinačuje odluku za krivično djelo silovanja u pogledu kazne zatvora sa 15 godina, na “čak” osam godina”, poručuje se u reagovanju koje potpisuje Jovana Dragović, predsjednic Asocijacije žena Pokreta Evropa sad.

Ona se pita kakvu poruku nam šalje pravosuđe kad, za krivično djelo u produženom trajanju, koje se ponavljalo, dakle, duplo smanjuje kaznu počiniocu.

“Šalje poruku da se u našem društvu ne plaća skupo ni napad na život i tijelo žene, a kamoli verbalni napad. Tako je u jednoj emisiji, jedan univerzitetski profesor izjavio da je obraćao pažnju samo na fizički izgled novinarke koja je uređivala i vodila emisiju. Dakle, sve ovo nam šalje poruku da je svakome, u nejavnom i javnom diskursu dozvoljeno da ženu, na našu i svačiju žalost, posmatra prvo kao objekat. Očigledno je da naše društvo zaostaje za civilizovanim i emancipovanim društvima vjekovima, pa bi onda ekvivalentno tome bilo i da se vratimo i uvrstimo drakonske kazne, ne bi li se stvari dovele u balans. Na ovakve uradke i komentare ne bi smio niko ostati imun, niti žene, niti muškarci kao i svi ljudi zdravog razuma. Stop mizoginiji i seksizmu!”, istakla je Dragović.

Foto: PES

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA