(VIDEO) Biblioteka „Arhiv uspomena“ obilježila 89 godina od rođenja Vita Nikolića

Biblioteka „Arhiv uspomena“  Maksima Vujačića,  publiciste i hroničara starog Nikšića,  obilježila  89 godina od rođenja pjesnika i novinara Vitomira Vita Nikolića.

Maksim Vujačić  publicista i  hroničar starog Nikšića  u svojoj biblioteci „Arhiv uspomena“ objavio je  trideset knjiga, od toga devet o Vitu Nikoliću, pjesniku, poznatom van granica  bivše Jugoslavije i izuzetnom novinaru, čije djelo nije dovoljno istraženo i  naglašeno u istoriji kulture i publicistike Crne Gore.

Vito Nikolić, vrijedan publicistički rad, orginalne reportaže, objavljivane u „Pobjedi, poklonio je svom biografu Vujačiću, koji je kasnije otkupio njegovu  književnu zaostavstinu.

U okviru  obilježavanja 89 godina od rođenja poznatog pjesnika i novinara, u organizaciji  Biblioteke „Arhiv uspomena“,  glumac Miro Nikolić pročitao je njegove rukopise   „Neobjavljenu pjesmu“, „Pismo Majdu Lješeviću“ i tekst „Grom u naše duše“ akadmika Abdulaha Sidrana.

Vujačić i  Nikolić iznijeli  su  brojne zanimljive biografske  detalje i  anegdote , nepoznate široj javnosti,  vezane za  Vitov  život ,porodicu i  poslove koje je obavljao.

O istaknutom pjesniku Vitu Nikoliću, Vujačić je do sada objavio deset knjiga, a njegov boemski autentičan život, koji je počeo u kafani željezničke stanice, opisao je u knjizi “Stanica Nikšić 1958“.

Vita Nikolića pjesničku i intelektualanu ikonu grada pod Tebjesom,  nazivali su  crnogorskim Jesenjinom. Od 1994 . godine, kada je otišao u vječnost, nije se dogodio pjesnik njemu sličan.

Jovan Džodžo

foto/video:RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA