LP: Ustavni sud i dalje ćuti, novi protest u ponedjeljak

Liberalna partija Crne Gore (LPCG) pozvala je građanke i građane da im se pridruže na protestu ispred zgrade Ustavnog suda u Podgorici u ponedjeljak 29. aprila u 12 sati.

Povod protesta je, kako je saopšteno iz LP, ranije predata inicijativa liberala prema Ustavnom sudu Crne Gore o ocjeni ustavnosti člana Statuta 9 Opštine Nikšić, odnosno dodavanja člana 9a koji je neustavan a koji uvodi crkvenu slavu kao Dan Opštine.

“Inicijativu za razmatranje i ukidanje tog neustavnog člana potpredsjednica LP i odbornica u SO Nikšić Jelena Marković, predala 9. maj 2023, a zatražila prije mjesec dana urgenciju po ovom pitanju, ali do danas nije od te institucije stigao nikakav odgovor. 16. aprila ispred Ustavnog suda organizovan je protesni skup na kojem se tražilo od suda da u roku od 10 dana postupi po ovoj žalbi, međutim do danas se to nije desilo”, naveli su iz LP-a u saopštenju za medije.

Zato će liberali, kako su naveli, zajedno sa svim građanima koji žele efikasniji rad najviših državnih institucija, te očekuju od njih da zaštite Ustav, građanski i sekularni karakter države, nastaviti da podsjećaju Ustavni sud, kako kažu, “šta je njihov posao i da zahtijevaju da se konačno pokrene ovaj postupak”.

“Za nas nema dileme kakva je jedina moguća sudbina naše inicijative pa je možda i to odgovor zašto nadležni ćute. Pozivamo sve društvene i političke aktere, nevladine organizacije, političke partije koje dijele građanske vrijednosti, akademsku zajednicu i sve slobodne pojedince da nam se pridruže u poneđeljka ispred Ustavnog suda u 12 časova”, stoji u pozivu Liberala.

Foto: Liberalna partija

NIKŠIĆ PROGNOZA