(VIDEO) Knjiga “Očev nauk”: O zavičaju, precima, ocu, ljudskim sudbinama…

U okviru repertoara za april programa Nikšićka kulturna scena promovisana je knjiga „Očev nauk“ autora Miloša Kecojevića. Organizatori su Književna zajednica (KZ) “Vladimir Mijušković” i Javna ustanvoa (JU) “Zahumlje”.

Miloš Kecojević, autor  arhaičnog lirskog i epskog  kazivanja,  u knjizi “Očev nauk” sabrao je 11 kratkih sugestivnih priča i 10 epsko -lirskih poema. U težištu njegovog pripovijedanja su teme iz zavičaja Pive, ljudske sudbine, pitanje dobra i zla,  krize morala i drugi motivi.

Retrospekciju oživljenih događaja, prate moralne osude i poruke njegovog oca Panta, kome je i posvetio knjigu.

Kecojević  sa izraženom osećajnošću,  bogatim  narodnim jezikom i mnoštvom  lokalizama i arhaizama,  autentično portretiše pretke i oslikava zavičaj.

Pripovjedanje Miloša Kecojevića počiva na patrijarhalnoj tradiciji  i hrišćanskim načelima.  U  pojedinim poemama,  dozirano provijavaju  i autobiografski momenti, istakla je pjesnikinja  Suzana Pejović Ratković, koja je i pročitala fragmente iz recenzije Marijane Terić.

Knjiga „Očev nauk“ izgrađena je na na kolektivnom pamćenju, tradiciji, legendi, fikciji, stvarnosti i poznavanju ljudskih karaktera. 

Kecojevićeva  epsko- lirska predstava ima opominjući karakter i vrijedan je zalog i  nauk  za čitaoce i potomke.

Miloš Kecojević, autor više knjiga proze i epsko -lirske poezije i direktor izdavačke djelatnosti KZ “Vladimir Mijušković”, kazivao je stihove iz svoje pjesme “Pleće” posvećene ocu Pantu. 

Dramski umjetnik Miro Nikolić čitao je fragmente iz knjige „Očev nauk“.

Jovan Džodžo

video:RTNK

foto:Zahumlje

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA