EK: Koncesijom do modernih aerodroma

Evropska komisija u nacrtu godišnjeg izvještaja navodi da je Crnoj Gori potrebna modernizacija putne i željezničke mreže, kao i aerodroma. Poručuju i da je za završetak cjelokupnog auto-puta Bar-Boljare potrebno ažurirati zastarjelu studiju izvodljivosti. Brisel smatra i da bi se davanjem aerodroma pod koncesiju riješila ograničena dostupnost zemlje vazdušnim putem.

„Modernizacija transportnog sektora zahtijeva široku akciju. Strateški pravac za razvoj sektora treba revidirati, u skladu sa razvojnim prioritetima EU i obavezama iz Ugovora o transportnoj zajednici (o održivoj i pametnoj mobilnosti), i udaljiti se od trenutnog naglaska na drumskom saobraćaju“, navodi se u izvještaju EK, prenosi RTCG.

Crna Gora ima veoma niske ocjene u pogledu saobraćajne povezanosti.

„Napredak u poboljšanju i modernizaciji kratkih dionica putne i željezničke mreže je spor i uglavnom zahvaljujući sredstvima EU“, navodi se u izvještaju EK.

Prva dionica autoputa Bar-Boljare, kako podsjeća EK, završena je u julu 2022. godine.

„Za završetak cjelokupnog autoputa Bar-Boljare potrebno je ažurirati zastarjelu studiju izvodljivosti, u skladu sa prognoziranim obimom saobraćaja“, stoji u izvještaju.

Kako navodi EK u izvještajnom periodu nastavljeni su radovi na unapređenju željezničke pruge, ali su potrebne dalje akcije kako bi železničko tržište postalo konkurentno.

U izvještaju se pominje i stanje na dva crnogorska aerodroma.

„Trenutno suspendovani tender za koncesiju za održavanje i nadogradnju dva glavna aerodroma u zemlji u Podgorici i Tivtu mogao bi pomoći da se riješi ograničena dostupnost zemlje vazdušnim putem“, poručuju iz EK.

Foto: Vijesti

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA