Euro prema dolaru skočio skoro jedan odsto

Vrijednost dolara prema korpi valuta ove sedmice je pala, pri čemu je kurs eura prema američkom dolaru porastao gotovo jedan odsto.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, pao je ove sedmice 0,8 odsto na 104.45 bodova, prenosi SEEbiz.

Pritom je vrijednost dolara prema evropskoj valuti skliznula 0,9 odsto, pa je cijena EUR porasla na 1.0870 USD. Dolar je oslabio i prema japanskoj valuti, 0,1 odsto, pa je njegov kurs skliznuo na 155,65 JPY.

Nakon što je duže vrijeme jačao prema japanskoj valuti i dostigao 160 JPY, najviši nivo u 34 godine, nedavno je na tržištu intervenirala japanska centralna banka, pa je kurs dolara pao. Posljednjih sedmica se kreće u uskom rasponu oko 155 JPY.

Intervencije japanskih monetarnih vlasti trenutno nijesu potrebne, jer je dolar pod pritiskom zbog špekulacija da bi ove godine Fed ipak mogao da smanji kamatne stope u dva navrata.

Naime, prošle sedmice je objavljeno da su potrošačke cijene u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u aprilu porasle nešto manje nego što se očekivalo, što je podržalo teze o popuštanju inflatornih pritisaka i otvaranju prostora za smanjenje kamatnih stopa Feda. Tako su ponovno oživjele špekulacije da će Fed u drugoj polovini godine u dva navrata smanjiti kamatne stope, u septembru i decembru, po 0,25 procentnih bodova.

Euro je ove sedmice ojačao prema dolaru, aiko se očekuje da će i Evropska centralna banka (ECB) uskoro početi ciklus smanjenja kamatnih stopa, i to prije nego Fed, vjerovatno već u junu.

Foto: elements.envato

NIKŠIĆ PROGNOZA