“Krvna osveta” kod Višeg tužilaštva

Više državno tužilaštvo u Podgorici ispituje da li u poruci bivšeg predsjednika Crne Gore i Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića o tome da bi posljednja hapšenja nekadašnjih i sadašnjih visokih državnih funkcionera mogla rezultirati osvetama, ima elemenata krivičnog djela. To je “Vijestima” juče kazala rukovoditeljka i portparolka tog tužilaštva Lepa Medenica.

“Više državno tužilaštvo u Podgorici će, povodom izjave navedene u Vašem pitanju, preispitati eventualno postojanje elemenata bića krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti”, navela je ona u odgovoru.

Iz Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) Podgorica listu su ranije juče rekli da utvrđivanje eventualnog krivičnog djela u slučaju Đukanovićevih izjava nije u nadležnosti osnovnih tužilaštva.

“Vijesti” su u jučerašnjem broju objavile da je dežurna tužiteljka ODT-a Romina Vlahović saopštila u utorak policiji da obavijeste Više tužilaštvo da procijeni da li će formirati predmet zbog Đukanovićevih ocjena.

Govoreći o posljednjim hapšenjima aktuelnih i bivših funkcionera, Đukanović je u intervjuu Anteni M rekao da “živimo u jako zatrovanoj atmosferi”, koja pokazuje “da će se ćeranija po Crnoj Gori nastaviti”. Dodao je da na to upozorava zato što je crnogorsko društvo – “društvo osvetnika”.

Bivši šef države je kazao da to nije karakteristično “samo za albanske zajednice, za koje se uglavnom vezuje krvna osveta”, već da se treba prisjetiti da “u srcu Crne Gore, u Katunskoj nahiji, krvna osveta među određenim starocrnogorskim porodicama traje duže od 200 godina”.

“E, ko to ne zna, taj ne razumije kako je opasno kad vam jedina politika nakon dolaska na vlast postane revanšizam. Revanšizam je samo političko ime za osvetu. To znači da ne postoji svijest o tome da treba podvući crtu ispod crnogorske prakse osvete. Onaj ko radi ovo što sada radi, taj ne shvata da je već otpočeo novu stranicu crnogorskih osveta. I jako griješi ako u onim lisicama nad kojima likuje, na rukama drugih ljudi, ne prepoznaje svoje lisice sjutra”, poručio je Đukanović.

Iz nekih vladajućih partija pozvali su prekjuče pravosudne organe da ispitaju da li u Đukanovićevoj izjavi ima elemenata krivičnih djela izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti, odnosno izazivanja panike i nereda.

Povod za njegovu poruku su hapšenja zvaničnika iz vremena vlasti DPS-a – bivšeg visokog policijskog funkcionera Zorana Lazovića i nekadašnjeg glavnog specijalnog tužioca (GST) Milivoja Katnića. Njih Specijalno državno tužilaštvo (SDT) tereti za stvaranje kriminalne organizacije i zloupotrebu službenog položaja, odnosno za učešće u kriminalnoj organizaciji.

Marić: Izjava ima sve elemente prijetnji tužilaštvu

Pravnik Boris Marić ocijenio je juče u “Bojama jutra” na TV Vijesti da Đukanovićeva poruka predstavlja “kombinaciju nervoze, pritiska i vjerovatno straha”, i da ima “sve elemente prijetnje tužilaštvu”.

Kaže da je realno očekivati da će ta institucija, ako pronađe dokaze, zakucati i na vrata Đukanovića, čovjeka koji je tri decenije obavljao najznačajnije državne funkcije.

“Ovdje je na sceni već decenijama, kad je politička sfera u pitanju, jedan pristup – raspameti. Imate bivšeg predsjednika države koji je nekad pričao – vjerujte institucijama sistema, a sad maltene poziva na osvetu. To je toliko dijametralno suprotno da je izuzetno opasno. I toga moramo da se čuvamo…”, poručio je Marić.

Foto: Boris Pejović/Vijesti

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA