Milanović za „Dan“: Neće se dugo čekati odluka o „Tunelu“

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici, iako najveće tužilaštvo u Crnoj Gori, radi sa čak duplo manje tužilaca nego što je to predviđeno sistematizacijom.

Ne mogu se pohvaliti ni uslovima u kojima rade, ali, kako je u razgovoru za „Dan“ kazao rukovodilac tog ODT-a Duško Milanović, uskoro se očekuje rješavanje pomenutih problema. On je najavio popunjavanje tužilačkih mjesta, ali i rekonstrukciju zgrade i službenih prostorija tužilaštva, što će takođe pozitivno uticati na rezultate rada.

– Već duže vrijeme u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici tužilačku funkciju obavlja smanjen broj državnih tužilaca.Trenutno tužilačku funkciju obavlja 12 državnih tužilaca, od kojih dežura 9, dok su odlukom Tužilačkog savjeta sistematizovana mjesta za 24 državna tužioca. To se sve manifestuje na ažurnost i efikasnost u radu tužilaštva kao najvećeg osnovnog državnog tužilaštva u Crnoj Gori. Međusobno povjerenje je preduslov u radu i ono svakako postoji – kazao je Milanović.

image

Foto: Lazar Ružić/DAN

Što se tiče rješavanja problema s prostornim kapacitetima, u tome im, kako ističe šef podgoričkog tužilaštva, pomažu Vrhovno državno tužilaštvo i Uprava za imovinu.

– Uslovi za rad u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici takođe su otežani, s obzirom na to da prostorni kapaciteti ne zadovoljavaju potrebe broja zaposlenih. Međutim, u narednom periodu očekujemo određenu rekonstrukciju zgrade i službenih prostorija, tako da ćemo, uz podršku vrhovnog državnog tužioca i u saradnji sa Upravom za imovinu, pokušati da prevaziđemo probleme i omogućimo bolje uslove za rad za sve zaposlene, kao i za nove državne tužioce čije se stupanje na funkciju očekuje za otprilike mjesec dana – rekao je Milanović.

Među brojnim predmetima u radu ovog tužilaštva pod budnim okom javnosti naročito je predmet poznat kao „Tunel“, u sklopu u kojeg se istražuje ko je i zašto prokopao prolaz do depoa Višeg suda u Podgorici. Osumnjičena lica su procesuirana, ali rok za istragu je produžen, a ni motiv još nije utvrđen. Milanović očekuje da će odluka u tom predmetu biti brzo donijeta.

– Kao što sam ranije istakao, predmet formiran povodom obijanja depoa Višeg suda u Podgorici je složen i kompleksan i dosad su u postuku preduzete brojne dokazne radnje. Postupajući državni tužilac preduzima sve zakonom propisane mjere i radnje i ima moju punu podršku za rad. Kao što znate, ni u jednom predmetu ne možemo najavljivati donošenje odluke, ali imajući na umu dinamiku u radu kada je ovaj predmet u pitanju, ne očekujem da ćemo dugo čekati na donošenje odluke – naglašava šef ODT-a Podgorica.

Pred podgoričkim tužilaštvom nalazi se veliki broj predmeta koji su formirani po nepoznatom učiniocu. Milanović je prošle godine pred Tužilačkim savjetom objelodanio da je veliki broj njih godinama bio neraspoređen i čamio u depou tužilaštva. U trećini predmeta je nastupila i zastara. Za preostale predmete Milanović je kolegama izdao nalog da intenziviraju rad u tim slučajevima.

– U 2024. godini formiran je 91 predmet protiv nepoznatih počinilaca krivičnih djela. Značajan je broj neriješenih predmeta ove vrste i iz ranijih godina. U predmetima koji su zastarjeli donijeta su rješenja o odbačaju krivične prijave i o tome su obaviješteni podnosioci prijava. Ukazujem i da je u određenom broju predmeta spriječeno nastupanje zastarjelosti i naložio sam državnim tužiocima da intenziviraju rad u tim predmetima – istakao je Milanović.

Uskoro će odlučiti o nekim slučajevima policijske torture

Pred ODT-om Podgorica vodi se i devet postupaka zbog sumnje na policijsku torturu. Za te slučajeve, u svim tužilaštvima, interesovao se Tužilački savjet, ali i vrhovni državni tužilac. Milanović kaže da prati rad kolega u tim slučajevima i da se ubrzo mogu očekivati odluke u nekim predmetima.

– Trenutno je u radu 9 predmeta povodom policijske torture koji se nalaze u postupku izviđaja, a državni tužioci preduzimaju sve zakonom predviđene mjere i radnje u cilju rasvjetljavanja odlučnih činjenica. Pratim rad tužilaca i u tim predmetima, tako da će ubrzo u nekim od tih predmeta biti donijeta odluka – kazao je šef podgoričkog Osnovnog tužilaštva.

Specijalizacija tužilaca za policijsku torturu, napade na novinare, nasilje u porodici…

Milanović je kazao da će prioritet u radu ODT- a biti rad na predmetima iz ranijih godina. Najavio je i da će se u narednom periodu obaviti specijalizacija tužilaca za neke oblasti.

– Moj prioritet u radu kao rukovodioca je da se maksimalno ažurira rad u svim predmetima, a posebno u predmetima iz ranijih godina. Takođe, nakon popunjavanja slobodnih tužilačkih mjesta, u sklopu inicijative vrhovnog državnog tužioca za specijalizacijom državnih tužilaca za određene oblasti, posebno onih koje se tiču krivičnih djela nasilja u porodici ili porodičnoj zajednici, policijskih tortura i napada na novinare, rad će biti organizovan na taj način, pojasnio je Milanović.

Foto: Arhiva/DAN
 

NIKŠIĆ PROGNOZA