(VIDEO) Prekinuta sjednica Skupštine Glavnog grada: Injac predlaže da „Gradski stan“ uđe u državni budžet

Prekinuta je sjednica Skupštine Glavnog grada zbog nedostataka kvoruma, a odbornici nastavljaju sa radom sjutra u 11 časova. Tokom današnjeg skupštinskog zasijedanja u sali su odbornici PES-a, Demokrata, URA, UCG, Prave Crne Gore, Slobodne Crne Gore  ali i tri od pet bivših odbornika PES-a – Dragan RadovićNađa Ljiljanić, Dragutin Vučinić.  U salu su nakon utvrđivanja kvoruma ušli odbornici DPS-a i SD-a.

Sjednicu ste mogli pratiti uživo na Portalu RTNK:

Sjednici prisustvuje Luka Rakčević, zamjenik gradonačelnice. 

Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović je saopštila da su odbornici Dragan RadovićNađa Ljiljanić, Dragutin Vučinić, Ranka Otašević i Jevrosima Pejović dostavili izjave da više nisu članovi PES-a.

 Odbornik Dragan Radović obavijestio da je konstituisan novi klub i da žele promjenu naziva kluba u Pokret za Podgoricu – rekla je Borovinić Bojović. 

Ona je navela da je obrazovano deset odborničkih klubova.  

U toku je rasprava o odluci o određivanju lokacije za izgradnju stambeno-poslovnog objekta za realizaciju projekta Gradski stan. Odbornik Prave Crne Gore Stefan Vešović je naveo da 220 stanova nešto što je realno uraditi u prvoj fazi projekta.  

–Što se tiče lokacije koje smo odabrali na Starom aerodromu, smatramo da ovakve pojekte ne bi trebalo raditi na zabačenim prostorima. Odluka nema finansijki aspekt. Iz medija sam saznao da Vlada ima radnu grupu sa Glavnim gradom. Mislim da bi bilo pametnije da mi ovo sami odradimo –rekao je Vešović. 

Gradonačelnica Podgorice Olivera Injac je rekla da je u pitanju sjajna ideja. 

– Upoznati ste iz medija oko radne grupe i ona neko vrijeme analizira stanje na terenu. Teritorija glavnog grada je na određenim lokacijama dosta gusto naseljena. Planiranje prostora podrazumijeva i traženje lokacija. Predložila sam Vladi da to razmotri za kapitalni budžet za 2025. godine. Nama je to hitno i urgentno, veliki broj socijalnih slučajeva šalje zahtjeve – rekla je Injac. 

PVK Budućnsot preuzimaju za nula eura  

Odbornici raspravljaju o odluci o preuzimanju osnivačkih prava nad Plivačkim vaterpolo klubom Budućnost. V.d. sekretara za sport Miloš Antić saopštio je da je klub osnovan 2018. godine.

–Napravio je odlične rezultate. Cilj odluke jer smatramo da zaslužuju veću podršku, mislimo da ćemo obogatiti porodicu sportskih klubova čiji je osnivač Glavni grad – rekao je Antić. 

Nađa Ljiljanić (Pokret za Podgoricu) pitala je kako bi se na dugoročne staze finansirao klub.

– Mi imamo jedan otvoreni i jedan zatvoreni bazen. Sugerisala bih da u nekom periodu da se otvoreni bazen natkrije i da može da ga koristi Plivački vaterpolo klub Budućnost. Mi ćemo podržati ovu inicijativu  – rekla je Ljiljanić. 

Budimir Mugoša (SDP) pitao je koliko će da košta preuzimanje ovog kluba. 

Zamjenik gradonačelnice Podgorice Luka Rakčević je naveo da je osnivač PVK Budućnost do sada bilo Sportski bojekti. 

–To je non sens da jedno privredno društvo osniva plivačku organizaciju. Preuzimamo klub za 0 eura samo od sebe. Naša je nmajera da Skupština bude vlasnik nad tom organizacijom i da imamo stabilno funkcionisanje. Što se tiče finansiranja, mi smo prošle godine odvojili 50.000 eura, ove godine to je 100.000 eura – rekao je Rakčević. 

Rakčević: Mijenjati Zakon o sportu

Komentarišući odluku o finansiranju sporta Luka Rakčević, zamjenik gradonačelnice Podgorice, je naveo da odluka štiti Glavni grad tokom raspodjele sredstava. 

– Transparentnim procedurama sužavamo krug za zloupotrebe. Ovo je plod jedne sistemske namjere da pomažemo sport. Imamo problema sa starim Zakonom o sportom i apelujem na Vladu i resorsno ministarstvo da pristupe izrade novog zakona ili dopuni postojećeg. Zahvalnost kolegama Antiću i koleginici Anđušić koji su radili odluku – rekao je Rakčević.  

Injac: Znanje je rasuto

Komentarišući odluku o organizovanju Proljećnog pazara Olivera Injac, gradonačelnica Podgorice, zahvalila se odbornicima na sugestijama.

–Čini mi se da svi volimo Podgoricu, emocije i pripadnost je teško izmjeriti. Presrećna sam što ova tčka dobija podršku od svih kolega. Hvala vam na sugestijama. Prioritetni cilj je bio da podržimo male preduzetnike i da zajednički radimo na investicionim mogućnostima. Uvijek vjerujem da znanje nije kod jednog čovjeka, već je znanje rasouto –rekla je Injac. 

Ona se osvnula na komentare odbornika oko realizacije budžeta. 

– Ja se zalažem da trošimo racionalno sredstva da se ne rasipamo. Prošle godine je potrošeno nešto više – rekla je Injac. 

Mićović: Sadašnja vlast više posvetila pažnje Pazaru

Odbornica PES-a Anđela Mićović rekla je da je ova vlast pridala više pažnje organizaciji Proljećnog pazara u odnosu na prethodnu vlast.

– Za 2024. godinu mi smo planirali 150.000 za organizaciju Pazara, dok je u 2023. godini planirano 90.000. Mislim da sama razlika od 60.000 govori o važnosti koju smo mi dali – rekla je Mićović. 

Radević: Izbori će biti nakon završetka mandata 

Boban Radević (Slobodna Crne Gora) je naveo da će do novih izbora u Podgorici doći nakon isteka mandata. 

– Tada ćemo odmjeriti snage – rekao je Radević. 

Ljiljanić: Podržaćemo odluku o Proljećnom pazaru 

Odbornica kluba Pokret za Podgoricu Nađa Ljiljanić saopštila je da odluka o organizacji Podgoričkog pazara odlična.  

– U budućem vremenu bi trebalo da traje malo duže i da nije vezan samo za proljeće. U odluci piše da će gradonačelnica organizovati komisiju i da će svi nedostaci iz prethodnog perioda biti otklonjeni.  Mi ćemo biit spremni da učestvujemo da pomognemo Glavnom gradu u odlukama – rekla je Ljiljanić. 

Klikovac: Podgorica četiri mjeseca bez zamjenika gradonačelnice 

Počela je rasprava o organizaciji Proljećnog pazara. V.d. sekretara za kulturu Ana Medigović kaže da će pazar biti organizovan od 29. aprila do 15. 

Andrija Klikovac (DPS) kaže da ih raduje što je nova gradska uprava nastavila da realizuje projekte bivše uprave. 

–Mislim da treba razmisliti o vezi samih lokacija jer možda neke lokacije koje se odgovarale Novogodišnjem pazaru ne odgovaraju Proljećnom pazaru. Možda bi takav događaj trebalo organizovati na Skalinama, ili u Rogamima. Ne moramo robovati lokacijama – rekao je Klikovac. 

On je naveo da će građani biti politički taoci unutar parlamentarne većine. 

– Ako nije bio dovoljan razlog da odbornici dođu na prethodnu sjednicu i podrže Podgorički pazar onda dovodim u pitanje funkcionalnost lokalne samouprave. A najbolji dokaz tome je da se preko četiri mjeseca nije izabrao zamjenik gradonačelnice. To je zastrašujuće – rekao je Klikovac. 

Jelena Borovinić Bojović: Poslovnik će se ubuduće poštovati 

Šef kluba odbornika Miloš Mašković pitao je Jelenu Borovinić Bojović pitao je po kojem osnovu je zamjeniku gradonačelnice Podgorice Luki Rakčeviću dala riječ prije njega. On je tražio pauzu kako bi dobio objašnjenje. 

Reagovala je Borovinić Bojović. 

– Poslovnik će se ubuduće poštovati, izvinjenje od mene –rekla je Borovinić Bojović. 

Rakčević: Nema nestabilnosti vlasti 

Zamjenik gradonačelnice Luka Rakčević saopštio je da nema nestabilnosti vlasti. 

– Umjesto da ucjenjujemo ljudi ovdje se vode razgovori. Nema nestabilnosti, imate nikad veću stabilnost – rekao je Rakčević.  

Klikovac: Kriza vlasti će se završiti prijevremenim izborima 

Šef kluba odbornika DPS-a Andrija Klikovac saopštio je da svjedoče novim političkim okolnostima u parlamentarnoj većini.

– Prije tih okolnosti uslijedila je politička kriza. Jasno je da je po srijedi da je politički dvojac Abazović- Milatović sproveo određenu vrstu radnju kako bi pokazali kako su oni ti koji kreiraju poličtke okolnosti na nivou grada. U narednom periodu građani će imati nastavak duboke političke krize u Podgorici. Milatović želi da nastavi da kontoliše vlast u Podgorici kako bi se nastavila nefunkcionalnost vlasti. Mi kažemo da će se kriza završiti prijevremenim izborima. Procijenite sami ko ne želi na izbore – rekao je Klikovac.  

foto:YouTube-screenshot

NIKŠIĆ PROGNOZA