Osmani: Nakon članstva u SE porodice nestalih mogu tužiti Srbiju Sudu za ljudska prava

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da će nakon prijema Kosova u Savjet Evrope, porodice nestalih moći da tuže Srbiju Evropskom sudu za ljudska prava.

„Nakon ulaska u Savjet Evrope, sve porodice će imati pristup Evropskom sudu za ljudska prava, oni će moći da tuže Srbiju za povredu prava na život članova porodice, za povredu prava na ljudsko dostojanstvo i mnogih drugih prava. Članstvo u Savjetu Evrope koristiće svim građanima, ali uglavnom porodicama kojima je pravda uskraćena 25 godina“, rekla je Osmani prilikom obilježavanja Dana nestalih.

Osmani je optužila Srbiju da i danas, 25 godina kasnije, sakriva tragove zločina.

„Predsjednik vladine komisije Andin Hoti više puta je slao pisma Srbiji u kojima je tražio da, u skladu sa dogovorom u Briselu, otvore policijske i vojne arhive u kojima postoje jasni dokazi o učestvovanju u masakrima, ali i u poslijeratnoj operaciji skrivanja posmrtnih ostataka. Srbija još uvek nastavlja da krši ovaj veoma važan dogovor postignut u Briselu“, kazala je ona.

Ona je kazala da će institucije Kosova nastaviti da budu uz porodice i da „podijele bol, jer svih 1.600 nestalih su članovi porodica cijelog Kosova“.

„To je naša rana, rana Kosova koja će ostati otvorena sve dok se ne vrate svi. Sloboda će biti potpuna tek kada nam se vrate svi naši najmiliji“, zaključila je kosovska predsjednica.

Foto: gov.me

NIKŠIĆ PROGNOZA