Adžić: Vlast jasno skreće sa prozapadnog kursa

Potpredsjednik GP URA Filip Adžić tvrdi da taktiziranje i kalkulisanje oko rezolucije o Srebrenici i prijema Kosova u SE pokazuje nepoštovanje sporazuma koji su potpisali konstituenti nove parlamentarne većine, ali i skretanje sa jasnog prozapadnog, evroatlantskog spoljnopolitičkog kursa Crne Gore.

On je u razgovoru za „Dan“ ocijenio da vladajuća koalicija suštinski ne postoji. 

– Sve one teme koje se ne mogu prekriti ili potisnuti nerealnim i paf-paf obećanjima predstavljaju veliki problem kako za parlamentarnu većinu, tako i za koheziju unutar samog PES-a, koji je svojim dosadašnjim djelovanjem pokazao da je partija bez principa, bez ideologije i bez stava, da se odluke te partije donose daleko od njihovih organa, jednako kao što se odluke Vlade donose daleko od Vlade Crne Gore. Taktiziranje i kalkulisanje oko rezolucije o Srebrenici i prijema Kosova u SE pokazuje nepoštovanje sporazuma koji su potpisali konstituenti nove parlamentarne većine, ali i skretanje sa jasnog prozapadnog, evroatlantskog spoljnopolitičkog kursa Crne Gore – kazao je Adžić.

Prema njegovim riječima, interes pojedinaca željnih moći i vlasti nadjačao je državni interes, a tako je i partijski interes postao važniji od nacionalnog, što potvrđuje činjenica da ljudi koji nijesu dovoljno dobri za partiju obavljaju prljave poslove za premijera Spajića i Vladu, kao i to da se glavni pregovarač u odsudnom trenutku za dobijanje IBAR-a, umjesto poslom za koji je izabran i dobro plaćen, bavi lokalnim izborima.

Govoreći o stavovima NSD, DNP-a i SNP-a o rezoluciji o Srebrenici, ističe da oni samo potvrđuju njegove teze.

– Stavovi pomenutih partija, mene, a vjerujem i najveći dio građana, uopšte ne iznenađuju, već samo potvrđuju da se potpisani sporazum parlamentarne većine ne poštuje i da Spajić nema nikakav autoritet, niti kontrolu nad većinom koja ga je izabrala. Vladajuća koalicija suštinski ne postoji. Ne vidim opciju u kojoj predstavnici manjinskih partija i poslanici iz reda manjinskih naroda mogu podržavati vlast koja ne glasa za rezoluciju o Srebrenici i prijem Kosova u SE, isto kao što bi bilo pravo čudo da vlada koju su izabrali Mandić i Knežević glasa za rezoluciju o Srebrenici i prijem Kosova u SE i nakon toga nastavi da uživa njihovu podršku. Ukoliko na to dodamo i oročenu podršku Demokrata, onda je jasno da haos koji vlada u parlamentarnoj većini i Vladi može biti riješen samo izborima – smatra bivši ministar unutrrašnjih poslova.

On tvrdi da se posljedice sukoba u vladajućoj koaliciji oko bezbjednosnog sektora već osjećaju.

– Naglo Spajićevo interesovanje za sektor bezbjednosti vrlo je indikativno, naročito u kontekstu slabljenja Sektora za finansijsko-obavještajne poslove i potencijalne ugroženosti saradnje sa Svjetskom asocijacijom finansijsko-obavještajnih službi EGMONT, koja omogućava razmjenu finansijsko-obavještajnih podataka sa 165 finansijsko-obavještajnih službi iz cijelog svijeta, što je potvrdio i ministar Šaranović. Ukoliko na to dodamo i hajku koja je vođena protiv najzaslužnijih boraca protiv kriminala i korupcije unutar Uprave policije i Specijalnog državnog tužilaštva, nezakonitu smjenu generalnog inspektora ANB-a i direktora Policijske akademije, kao i predlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću koji predstavlja lošiju varijantu zakona koji je DPS usvojio, jasno je da je rasturanje sektora bezbjednosti zadatak koji je Spajić dobio nakon stupanja na funkciju premijera. Posledice takvog odnosa već primjećujemo, a ogledaju se u nastavku rata klanova, ubistvima na ulicama, učestalim paljenjima vozila, fizičkim napadima na policijske službenike, njihovu diskreditaciju u medijima i brojnim drugim negativnim pojavama – naveo je Adžić.

GP URA jedina konkretna opozicija

URA se nametnula kao jedina konkretna opozicija Spajićevoj vladi, i to još od perioda pregovora o njenom formiranju, kada smo jasno i nedvosmisleno zauzeli stav da nećemo biti dio vladajuće većine bez jasnih ciljeva, prije svih borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, ali i jasne spoljnopolitičke orijentacije koju je čvrsto držala Abazovićeva vlada. Kako vrijeme odmiče, potvrđuje se ispravnost naše odluke, naročito nakon skandala koji su se desili prilikom izbora v.d. direktora Uprave policije, zaduženja koje sa kamatam iznosi preko milijardu eura, izostanka povećanja penzija za sve penzionere, nepoštovanja granskih kolektivnih ugovora, vraćanja kadrova koji su personifikacija tridesetogodišnjeg režima i mnogih drugih štetnih odluka, kaže Adžić.

NIKŠIĆ PROGNOZA