Zatvoreno 13 objekata, izdato prekršajnih naloga u vrijednosti 12.000 eura

Za vrijeme Praznika rada, 1. i 2. maja, tržišna inspekcija kontrolisala je poštovanje Zakona o unutrašnjoj trgovini i tom prilikom zatvorila 13 poslovnih objekata, pri čemu je izdato 20 prekršajnih naloga u iznosu od 12.000 eura. Od navedenih 13 objekata pet je u Budvi, četiri u Baru, tri u Kotoru i jedan u Ulcinju.

Kako navode u Upravi za inspekcijske poslove, tokom ova dva praznična dana inspekcija rada je izvršila 53 inspekcijska nadzora na teritoriji cijele Crne Gore.

Konstatovano je 27 nepravilnosti, izdata su 33 prekršajna naloga u ukupnom iznosu od 29.200 eura, i podnijeto je šest zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka nadležnim sudovima.

„Najveći broj nepravilnosti zabilježen je u Ulcinju, a iste su se ticale propusta poslodavca da obavijesti inspekciju rada o radu za vrijeme praznika, rada bez ugovora o radu i prijave na obavezno socijalno osiguranje, neposjedovanja dozvole za privremeni boravak i rad stranaca koji su zatečeni na radu, itd. Takođe, inspekcija rada je tokom praznika Vaskrsa 3. i 6. maja izvršila 35 inspekcijskih nadzora pri čemu je izdato 12 prekršajnih naloga u iznosu od 13.200 eura i podnijeto je osam zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka. Nepravilnosti koje su kontatovane odnosile su se na to da poslodavci nisu obavijestili inspekciju rada o radu za dane praznika“, navode u saopštenju.

Kontrolisane su različite vrste djelatnosti odnosno trgovina, ugostiteljstvo, zanatstvo, građevina.

Turistička inspekcija je 1. maja u saradnji sa predstavnikom Nacionalnog parka Skadarsko jezero vršila inspekcijski nadzor prevoza putnika u nautičkom turizmu, na lokaciji Virpazar – Skadarsko jezero. Tom prilikom konstatovano je pet nepravilnosti koje su se odnosile na neposjedovanje odobrenja za rad.

„Subjektima nadzora su izdati prekršajni nalozi u iznosu od 2.000 eura i podnešen je jedan zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka. Na ovaj način inspektori Uprave za inspekcijske poslove su tokom prazničnih dana vršili pojačan nadzor u onim privrednim granama koje su to iziskivale pojačanim obimom rada i prilivom turista, te je na taj način napravljen dobar uvod u aktivnosti koje Uprava organizuje u ovom periodu godine. Uprava sprovodi svoje redovne aktivnosti i planove insekcijskog nadzora ujednačeno u svim regijama i opštinama Crne Gore. U narednim danima inspekcije će, pored redovnih insekcijskih nadzora, nastaviti sa nadzorima vodeći se načelom preventivnosti gdje je to moguće tj. ukazujući na nepravilnosti i na taj način uticati na privredne subjekte da što spremnije otpočnu ljetnju turistički sezonu te usklade svoje poslovanje sa zakonskim propisima“, navode u Upravi za inspekcijske poslove.

foto: Envato elements

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA