Marin le Pen: Dan izbora za EP, biće „dan oslobođenja i preorijentacije EU“

Liderka ekstremne desnice u Francuskoj Marin le Pen izrazila je danas očekivanje da 9. jun, dan izbora za Evropski parlament (EP) bude „dan oslobođenja i nade i preorijentacije Evropske unije (EU)“.

Le Penova, koja je u Madridu govorila na skupu predstavnika desetak evropskih suverenističkih stranaka, i u prisustvu liberalnog argentinskog predsjednika Havijera Mileija, posvetila je veliki dio svog govora onome što je nazvala „navalom migranata“.

– Čitave oblasti moje zemlje Francuske su podložne navalama migranata i danas te zone izmiču kontroli države – rekla je Marin le Pen i dodala da osuđuje „seperatizam migranata“.

Prema njenim rečima, EU ništa ne radi na rješavanju tog pitanja, već naprotiv usvaja pakt o azilu i imigraciji.

– Sutra, kada stignemo, nadam se u velikom broju, u Evropski parlament, biće vrijeme da počnemo sa preorijentacijom EU – rekla je Le Penova čija bi stranka Nacionalno okupljanje na izborima mogla da osvoji relativno najviše glasova, oko 30 odsto.

Kongres, koji je španska stranka Voks opisala kao „konvenciju evropskih patriota“, okupio je nekoliko lidera evropske krajnje desnice, od kojih su neki govorili putem video poruka, poput italijanske premijerke Đorđe Meloni i njenog mađarskog kolega Viktora Orbana.

Foto: elements.envato

NIKŠIĆ PROGNOZA