Radnička partija: Isključivi krivac za današnje stanje u Željezari je prethodni režim na čelu sa Milom Đukanovićem

Isključivi krivac za današnje stanje u Željezari je nesumnjivo prethodni režim na čelu sa Milom Đukanovićem. Taj režim je doveo Željezaru sa 7.000 zaposlenih koliko je imala za vrijeme velike zajedničke države na 0 (nula) zaposlenih na dan 31. 08. 2022. godine, saopštili su iz Radničke partije dodajući da partija pomno prati dešavanja vezana za Željezaru Nikšić.

Iz ove partije naglašavaju da je kupovinom imovine Željezare, Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) iskazala dobru namjeru i veliku odgovornost prema zaposlenima, ali i svim građanima Crne Gore.

„Od marta 2023. godine, 200 radnika koje je Toščelik prethodno, uz isplatu otpremnina, poslao na Biro rada, primaju zarade koje su gotovo duplo veće od zarada kod prethodnog poslodavca. Iz tog razloga ne može da stoji konstatacija da je pod ovom vlašću stanje gore 5 puta u odnosu na stanje kada je upravljao DPS. Slobodno se može reći da više  uradila EPCG za radnike Željezare za 18 mjeseci, nego DPS za 32 godine. Takođe moramo konstatovati da je bilo dosta grešaka i nesnalaženja,kod prvog poslovodstva EPCG-ŽELJEZARA-NIKŠIĆ, što je imalo za posljedicu odnosno nesprovođenja Poslovnog plana. Medjutim ni u kom slučaju to se nije odražavalo na zarade zaposlenih. Nepoštovanjem Poslovnog plana i prekomjernim zapošljavanjem doveli su do negativnih poslovnih rezultata“, navode iz Radničke partije.

Dodaju da žele da iskažu spremnost da daju maksimalnu podršku radnicima u zaštiti njihovih prava i apeluju na sve, bez obzira na to da li je ispoštovana kompletna procedura, da se radnicima ostavi i zagarantuje postojeći Kolektivni ugovor.

„Ova naša podrška nikako ne znači da podržavamo angažman vječitog DPS sluge i grobara crnogorskog pravosuđa Vesne Simović-Zvicer. Takođe, ovim putem hoćemo da damo podršku da se reealizuje dolazak kredibilnog investitora koji bi pokrenuo pogone Čeličane i Kovačnice“, kaže se u saopštenju.

Iz Radničke partije ističu da sve aktivnosti i projekti koji se planiraju od strane EPCG grupe dovoljno govore o velikim šansama za opstanak Željezare i preporod industrije Nikšića.

„Za prethodni DPS režim ovi projekti su bile misaone imenice i zbog toga bilo kakvo pozivanje na pozitivne učinke tog režima naići će na osudu Radničke partije“, zaključuje se u saopštenju.

Foto: Radnička partija

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA