(VIDEO) Od danas pa do 27.juna upis u srednje škole

Prijavljivanje kandidata za upis u prvi razred srednje škole počelo je danas i traje do 27.juna. Kandidati prijave podnose online, putem sajta upisi.edu.me.

Oni koji nijesu u mogućnosti da proces prijavljivanja realizuju elektronski, mogu se lično obratiti članovima školske Komisije.

U toku trajanja roka za podnošenje prijava za upis, Komisija je dužna da svakog dana u 16 časova objavi ažuriranu rang listu kandidata, prijavljenih toga dana. Imena onih koji zadovolje kriterijume za upis biće objavljena na oglasnoj tabli škole najkasnije do 2. jula.

„Za upis u prvi razred srednje škole vrednuje se opšti uspjeh svršenog polumaturanta u poslednjem, trećem ciklusu osnovne škole, uspjeh na eksternoj provjeri znanja, kao i rezultati iz predmeta od značaja za nastavak školovanja.  Pravilnikom o načinu, postupku i vrednovanju kriterijuma za upis učenika u gimnaziju minimalan broj bodova potrebnih za upis je 60, s tim što, kada je riječ o specijalističkim odjeljenjima, potrebno je da kandidati zadovolje i posebne uslove“,- ističe Slobodanka Žižić, pomoćnica direktora Gimnazije „Stojan Cerović“.

U toj vaspitno-obrazovnoj ustanovi, u nastavnoj 2024/25., mjesta će biti za devet odjeljenja Opšte, i za po jedno odjeljenje Matematičke, Filološke i Sportske gimnazije.

 Kao poseban uslov za upis u odjeljenje specijalističke gimnazije – Matematičke, potrebno je da kandidat na eksternoj provjeri znanja iz Matematike ostvari najmanje ocjenu dobar 3 i ocjenu odličan 5 u najmanje dva razreda trećeg ciklusa osnovne škole.

Kao poseban uslov za upis u odjeljenje specijalističke gimnazije – Filološke, potrebno je da kandidat na eksternoj provjeri znanja iz Crnogorskog-srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti odnosno maternjeg jezika i književnosti ostvari najmanje ocjenu dobar 3 i da iz tih predmeta ima ocjenu odličan 5 u najmanje dva razreda trećeg ciklusa osnovne škole.

Kao poseban uslov za upis u odjeljenje specijalističke gimnazije – Sportske, potrebno je da je kandidat: osvojio medalju na nacionalnom sportskom takmičenju; nastupao za nacionalnu reprezentaciju, u određenom sportu koji je na programu Olimpijskih i Paraolimpijskih igara; član kluba koji se takmiči u nacionalnom šampionatu u sportu koji je na programu Olimpijskih i Paraolimpijskih igara; osvojio medalju na nacionalnom školskom takmičenju; član školskog društva koji se takmiči na nacionalnom školskom takmičenju.

Rang lista kandidata koji konkurišu za upis u prvi razred biće ažuruarana svakodnevno oko 16 sati, do svršetka postupka prijavljivanja, a nakon isteka roka, tačnije od 27. juna kandidati mogu podnijeti prigovor nastavničkom vijeću gimnazije u roku od tri dana od dana objavljivanja rang liste.

Imena kandidata koji zadovolje kriterijume za upis biće objavljena na oglasnoj tabli škole najkasnije do 2. jula. Nakon toga slijedi procedura upisa koja podrazumjeva dostavljanje originalnih svjedočanstva posljednja tri razreda osnovne škole, diplome Luča i priznanja sa državnih i međunarodnih takmičenja, u rokovima koje odredi škola.

Budući učenici Gimnazije „Stojan Cerović“ proces upisa mogu finalizovati 1. 2. i 3. jula, u terminu od 9 do 12 sati.

Mina Gezović

video:RTNK

foto:ilustracija/RTNK

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA