Glavnom gradu uručena bista Sule Radova

Svečana primopredaja biste Sule Radova, koja je pod pokroviteljstvom i u organizaciji “Fondacije Sula Radov” izrađena i kao donacija poklonjena Glavnom gradu i građanima Podgorice, obavljena je danas u zgradi Glavnog grada Podgorica.

Svečanu primopredaju izvršio je predsjednik Fondacije prof. dr Miiomir Jovanović koji je gradonačelnici Podgorice prof. dr Oliveri Injac uručio odluku o poklonu.

Svečanoj primopredaji prisustvovali su predsjednik Skupštine Fondacije prof. dr Branislav Radulović, direktini potomak Sule Radova Slobodan Bobo Radulović i članovi UO Fondacije Đuro Radulović i Veselin Bato Radulović.

Bista Kostadina – Sule Radova Radulovića, čiji je autor crnogorski vajar i slikar Slavenko Rakočević – Rakoč, finansirana je prilozima članova i prijatelja Fondacije.

Na sastanku, koji je održan poslije svečanog otkrivanja biste, dogovoreno je da Glavni grad Podgorica, sa svoje strane, odredi trajnu lokaciju za postavljenje biste, a Fondacija, posredstvom donacije koju je obećao Milutin Jokić, planira da obezbjedi kamen za postament koji će biti izvađen i dopremljen iz Komana, postojbine Sule Radova.

Kostadin Radov Radulović, u predanjima zapamćen kao Sula, rođen je u Komanima (oko) 1790. godine, i ostao je upamćen kao mudar čovjek, pravednik i narodni sudija, čije su presude bile „pravične, oštre i jezgrovito sročene, štiteći pravoga, a pogađajući krivoga“.

Po priznanju njegovih savremenika Sula Radov je bio jedan od najznačajnijih i najmudrijih Crnogoraca i Katunjana svog vremena, kapetan, senator i gvardijan, čije usmeno predanje i poruke i danas čine jedno od najznačajnijih zavještanja Katunjana i Crnogoraca. Za života zavrijedio je oreol i simbol „narodnog mudraca“ i nedugo zatim postao prepoznat kao “crnogorski Sokrat” i ličnost od izuzetnog značaja za etiku, kulturu i tradiciju Crnogoraca.

Foto: Fondacija Sula Radov

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA