Kostić: Nije za očekivati da će banke podići kamatne stope na štednju

I pored svakodnevnih poskupljenja i inflacije, posljednji podaci Centralne banke Crne Gore pokazuju da je štednja građana u porastu, te da građani u bankama imaju ukupno 2,65 milijardi eura, što je 15 odsto više nego prošle godine.

Predsjednik Crnogorskog udruženja poslodavaca Vasilije Kostić smatra da je tom slučaju doprinijelo više faktora.

“Jedan od značajnih nedostataka, između ostalog, je opcija za ulaganje. Osim toga, kao posljedica ratnih sukoba u Crnu Goru došao je veliki broj imigranata iz Rusije i Ukrajine sa značajnim finansijskim sredstvima. Razumljivo je da je njihov motiv čuvanja gotovine u banci, uprkos inflaciji, predostrožne prirode. Osim ta dva motiva, prisutan je i transakcioni motiv – držanje gotovine radi eventualnih transakcija”, ocjenjuje Kostić za Dnevno.me.

Smatra da u datim uslovima, građani gube štedeći u novčanom obliku, jer je inflacija znatno veća od kamatne stope.

“Samim tim se i novac obezvređuje – smanjuje se njegova kupovna moć, no uprkos tome, građani su na izvjestan način prinuđeni da to čine. Logično bi bilo očekivati da se građani opredijele za ulaganje u oblik koji je otporan na inflaciju, ali racionalno ponašanje nije nužnost i pod uticajem je mnogo drugih faktora pa dosta štednje završi na računima u banci”, naveo je Kostić.

Ponovio je da se štednja u novčanom obliku u ovom trenutku ne isplati, te da bi bolje bilo da se novac transformiše u neki drugi oblik – u vidu nekretnina, plemenitih metala i slično.

Zato, kako kaže, radije priča kako bi on postupio nego što bi pristao da savjetuje druge šta da urade.

“Ukoliko bih očekivao dalje pogoršanje stanja u budućnosti, vjerovatno bih jedan manji dio zadržao na računu u banci, radi svake eventualne potrebe za gotovinom, a najveći dio bih uložio u neki oblik aktive koji bi bio otporan na inflaciju”, poručio je Kostić.

Zaključuje da, uprkos tome što sa novom godinom dolaze nove neizvjesnosti, nije za očekivati da će banke podići kamatne stope na štednju.

“Prije bih rekao da će podići kamatne stope na kredite”, naveo je Kostić.

Foto: Media biro

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA