„Nisam dao povod za napad, pojačati obezbjeđenje u sudovima“

Nedavni napad oca i sina Denisa i Eldana Adrovića iz Petnjice na advokata Aleksandra Simonovića u prostorijama beranskog Osnovnog suda još jedna je potvrda da službena lica i stranke u postupku nijesu dovoljno zaštićeni u pravosudnim institucijama.

To je u razgovoru za „Dan“ potvrdio i advokat Simonović, koji je u pomenutom incidentu zadobio teške tjelesne povrede u vidu preloma donje vilice.

– Zbog napada u Osnovnom sudu u Beranama, doživio sam šok, kako ja, tako i moja porodica. Napadnut sam kada sam najmanje očekivao da mi se to može desiti, na radnom mjestu, prilikom zastupanja stranke u instituciji koja bi trebalo da bude najobezbjeđenija ustanova, ne samo za sudije, tužioce i advokate, već i za stranke koje učestvuju u postupku – kazao je Simonović.

On je istakao da bi sudovi morali da imaju veći stepen obezbjeđenja.

– Radi bezbjednosti službenih lica u sudu, kao i učesnika u nekom postupku, prvenstveno treba obezbijediti detektor za metal, kako bi se kontrolisao ulaz u sud, a takođe bi bilo neophodno da na svakom spratu bude prisutno po jedno lice zaduženo za bezbjednost i zaštitu dok se čeka suđenje. Kad su u pitanju visokorizična suđenja, trebalo bi da lica zadužena za bezbjednost budu prisutna i u samoj sudnici dok traje suđenje – smatra Simonović.

Naglasio je da ničim nije dao povod strankama u postupku da ga napadnu.

– Advokaturom se bavim šesnaest godina i prije ovoga nikada u svojoj karijeri nijesam doživio ni verbalni, a kamoli fizički napad. Iako sam u dosadašnjoj karijeri imao dosta parničnih i krivičnih postupaka na teritoriji čitave Crne Gore, gdje sam zastupao okrivljene, oštećene, tužioce, tužene, nikada se nijesam zamjerio protivnoj stranci. Ni u ovom slučaju nijesam dao nikakav povod licima koja su me napala i nanijela mi povrede, jer to nije u prirodi mog djelovanja. Postupam isključivo štiteći interese svoje stranke, striktno u skladu sa zakonom – istakao je Simonović.

Bez obzira na to što je doživo velike traume, nastaviće da se bavi advokatskim poslom.

– Iako sam doživio traumu nanošenjem tjelesnih povreda, i dalje ću nastaviti da se bavim advokatskom profesijom, ali se nadam boljim bezbjednosnim uslovima za rad advokata u samoj zgradi suda – kazao je Simonović.

Rješenjem predsjednika Osnovnog suda u Beranama, sudije za istragu Ivana Došljaka, a po predlogu Osnovnog državnog tužilaštva u Beranama, Denisu i Eldanu Adroviću određen je pritvor u trajanju do 30 dana zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo nasilničko ponašanje u sticaju sa krivičnim djelom teška tjelesna povreda i zbog okolnosti koje ukazuju na opasnost od uticaja na lica koja je potrebno saslušati u svojstvu svjedoka i opasnosti od ponavljanja djela.

U rješenju sudije Došljaka o određivanju pritvora Adrovićima navodi se da su oni i tokom suđenja prijetili advokatu Simonoviću.

– Sudija Ljubinka Miletić udaljila je A.D. iz sudnice jer je tokom rasprave pravio grimase u vidu prijetnji, klimao glavom put oštećenog i prilikom izlaska iz sudnice ponovo klimajući glavom istom uputio riječi prijetnje „viđećeš ti“. Po završetku glavne rasprave, iz sudnice su izašli A.E. i oštećeni, dok je A.D. stajao ispred sudnice. U tom trenutku je dohvatio za ruku oštećenog i unio mu se u lice govoreći „šta ćeš ti bre, šta radiš ovo“, a zatim stao ispred njega, tako da nije mogao da prođe i pokušao da ga udari. Kada je oštećeni podigao torbu pokušavajući da ga drugom rukom odgurne od sebe, stisnutom pesnicom udario ga je u predjelu desne strane lica ispod oka, nakon čega mu je s leđa prišao A.E. i stisnutom pesnicom ga udario u predjelu desne strane lica – vilice, usljed čega je oštećeni pao na betonsku podlogu, kojom prilikom je zadobio teške tjelesne povrede – navodi se u rješenju.

Spor oko izdržavanja

Advokat Simonović je u spornom slučaju zastupao M.A., suprugu i majku Denisa i Eldana Adrovića, radi ukidanja nadoknade za izdržavanje koju je dosad davala svom sinu. Nezvanično smo saznali da je Eldanova majka, koja trenutno boravi u Njemačkoj, sudskim putem tražila da joj se ukine obaveza izdržavanja jer je, kao je navela, njen sin postao punoljetan i odustao od daljeg školovanja. Da je u pitanju spor oko nadoknade za izdržavanje potvrđeno je i u rješenju o određivanju pritvora okrivljenim Adrovićima.

– Osumnjičeni su dana 13.5.2024. godine, oko 10.30, u hodniku zgrade Osnovnog suda u Beranama, sposobni da shvate značaj svog djela i upravljaju svojim postupcima i svjesni zabranjenosti svog djela, čije su izvršenje htjeli, drskim i bezobzirnim ponašanjem ugrozili spokojstvo građana i teže remetili javni red i mir, vršenjem nasilja prema oštećenom – pravnom zastupniku Simonović Aleksandru, advokatu iz Berana, koji je obavljao poslove od javnog značaja jer je postupao u predmetu Osnovnog suda u Beranama po tužbi tužilje M.A., radi prestanka davanja izdržavanja – navodi se u pomenutom rješenju.

Došljak: Preduzimamo mjere da se spriječe rizici

Predsjednik Osnovnog suda u Beranama Ivan Došljak kazao je za „Dan“ da se preduzimaju mjere kako bi se bezbjednost lica koja borave u sudu podigla na viši nivo.

– Preduzimamo sve potrebne bezbjednosne mjere neophodne u poslovnom svijetu, naročito tamo gdje postoji rad sa strankama koji može da izazove neprijatne situacije, pa čak i da dovede do fizičkih i verbalnih okršaja, a kako bi se spriječili i smanjili rizici po život i zdravlje zaposlenih u sudu i samih stranaka – naglasio je Došljak.

Foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA