Teško slijetanje helikoptera sa iranskim predsjednikom: Životi u opasnosti

Helikopter sa iranskim predsjednikom Ebrahimom Raisijem pretrpio je „probleme sa slijetanjem“ u nedjelju, javila je iranska državna televizija, ne navodeći odmah detalje.

Raisi je putovao u iransku provinciju Istočni Azerbejdžan, piše AP.

Državna televizija je saopštila da se incident dogodio u blizini Jolfe, grada na granici sa Azerbejdžanom, oko 600 kilometara sjeverozapadno od iranske prijestonice Teherana.

Spasioci su pokušavali da stignu do mjesta, rekla je državna televizija, ali su ih ometali loši vremenski uslovi u toj oblasti. Prijavljena je jaka kiša uz poneki vjetar.

Jedan iranski zvaničnik je za Rojters rekao da su životi Raisija i Amirabdolahijana u opasnosti. „I dalje se nadamo, ali informacije sa lica mjesta su veoma zabrinjavajuće“, rekao je on.

Iran posjeduje više helikoptera, ali međunarodne sankcije otežavaju nabavku djelova za njih. Vojna vazdušna flota takođe uglavnom datira još od prije Islamske revolucije 1979. godine.

Raisi je, piše AP, tvrdorukaš koji je ranije vodio pravosuđe u zemlji. Na njega se gleda kao na štićenika iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija, a neki analitičari sugerišu da bi on mogao da zamijeni 85-godišnjeg lidera nakon njegove smrti ili ostavke na tu funkciju.

Foto: Ilustracija/Printscreen Youtube

NIKŠIĆ PROGNOZA