Đurović: Akcija „Stop inflaciji“ početkom sljedeće sedmice, trajaće do kraja godine

Ono što je dalo rezultate treba da nastavimo i ponovimo, poručio je na današnjoj konferenciji ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović, najavljujući ponovni početak akcije pod nazivom „Stop inflaciji 100+“. 

Đurović je kazao da je već duži period izražen problem sa inflacijom, te da su preduzete brojne mjere, jer je na zadovoljstvo građana, akcija Stop inflaciji dala dobre rezultate.

„Sada u Hrvatskoj i Srbiji imamo slične akcije i priča iz CG se širi dalje, što je dobro. Analizirali smo tržište i tražili najbolji način kako da sprovedemo mjere. Neophodan je bio dijalog sa privredom. Opet su se odazvali… Biće minimalno 100 artikala i biće pokriveno sve ono što je potrebno. Male prodavnice će moći da imaju oko 50 artikala“, kazao je Đurović. 

Dodao je da već imamo prodavnice koje su spremne da ponude i po 150 artikala.

„Akcija se bazira na tome da su se svi odrekli određenog procenta marže. Od ponedeljka utorka imaćete sve obilježene proizvode. Akcija će trajati do kraja godine“, naveo je on. 

Đurović je poručio i da cijene mogu biti niže od dogovorenog, ali ne mogu biti više do kraja godine.

„Prema analizi dvije trgovačke kompanije dale su 148 proizvoda. 
Ako ih sada kupite, to će biti za oko 30 odsto skuplje nego kad počne akcija“, naveo je on. 

Ministar Đurović je kazao da je dogovoreno da se radi sa maksimalno pet odsto marže, a negdje će to biti i manje.

„Analiza koju smo radili pokazuju da marže nijesu veće u našim marketima u odnosu na region i mislim da je naše tržište bilo čak i povoljnije“, dodao je Đurović. 

O robnim rezervama

Analiza je pokazala potrebu za rezervama, ali i prostorne nedostatke, smatra ministar ekonomskog razvoja i turizma u tehničkom mandatu. 

„Dodatne analize će pokazati šta dalje. Čini se da je potreba da Crna Gora ima robne rezerve. Idemo u pravcu toga, dosta je skupa priča, ali mislim da je to potreba. Trenutna situacija je takva da nam one neće trebati, jer se ide ka stabilizaciji tržišta kako kod nas tako i u svijetu“, naveo je on. 

Damjanović: Ukoliko bude povećanja cijena struje reagovaćemo prema određenom sloju stanovništva

Ministar finansija Aleksandar Damjanović poručio je da će država donijeti odluku da umanji akcize na gorivo ukoliko na narednom obračunu bude povećanje cijena.

„To znači da će gorivo biti na ovom nivou i da ćemo ga tu zadržati.
Intervenisaćemo dok to bude potrebno. Ukoliko bude i povećanje cijena struje i tu ćemo reagovati prema određenom sloju stanovništva. Možemo reagovati i kroz smanjivanje PDV-a za određene proizvode, kao što je to bio slučaj i ranije“, poručio je Damjanović.

Foto: Dnevno.me

NIKŠIĆ PROGNOZA