Roganoviću 11 godina robije zbog šverca kokaina

Damjan Roganović, koji je označen kao pripadnik „kavačkog klana“, nepravosnažno je osuđen u Belgiji na 11 godina zatvora i novčanu kaznu od 400.000 evra zbog šverca kokaina.

Presudom je odlučeno i da mu se oduzme imovina u vrijednosti od pola miliona eura. Radi se o bliskom rođaku porodice pokojnog Nika Roganovića iz Herceg Novog i navodno visokopozicioniranog pripadnika „kavačkog klana“ Vladimira Roganovića, koji je ubijen u Beču, kao i Duška Roganovića, koji je u eksploziji bombe zadobio teške povrede. Osim Damjana Roganovića, još 11 pripadnika kriminalne grupe, među kojima je i Jelena Vukašinović, dobilo je zatvorske kazne u rasponu od dvije i po do osam godina. Osuđena Jelena Vukašinović je sestra Vuka Vukašinovića, koji je takođe bio uhapšen u velikoj međunarodnoj akciji u Beogradu.

U novembru prošle godine, Tužilaštvo za organizovani kriminal Republike Srbije, zajedno sa drugim nadležnim državnim organima, sprovelo je akciju u kojoj je zaplijenjeno ukupno 115 kilograma kokaina vrijednog 11 miliona eura.

– Pripadnici organizovane kriminalne grupe su sa teritorije Južne Amerike organizovali transport veće količine narkotika u holandsku luku Roterdam, a odatle transport ove droge do belgijskog grada Arlon, gde je u zajedničkoj akciji nadležnih državnih organa Srbije, Belgije, Holandije i Luksemburga zaplijenjeno ukupno 115 kilograma kokaina – saopšteno je tada iz Tužilaštva za organizovani kriminal u Beogradu, piše „Kurir“.

Istragom je, kako se navodi, obuhvaćen i Nikola Vušović, zvani Džoni sa Vračara, koji je optužen i kao pripadnik takozvanog „vračarskog klana“ i za njim je raspisana poternica, kao i Damjan Roganović.

Međunarodna istraga je otkrila, kako piše „Kurir“, da su osumnjičeni, kao pokriće, koristili registrovanu kompaniju koja se bavi preprodajom betonskih ploča. Najprije su kupovali takve ploče od kompanije u Luksemburgu, a zatim vršili zamjenu tih ploča betonskim pločama napravljenim u hangaru u belgijskom Arlonu u koje su sakrivali pakete sa kokainom.

Osuđeni Damjan Roganović, kako je objavio „Kurir“, sin je Milana Roganovića, zvanog Rogo, koji je ubijen 7. juna 1997. godine na Senjaku u Beogradu. Prema pisanju tog medija, Milan Roganović navodno je bio pripadnik klana „Amerika“, kojim je rukovodio Vojislav Raičević zvani Voja Amerikanac.

Zaplijenjeno 115 kilograma kokaina

Prilikom intervencije policije u Belgiji, nađene su 22 betonske ploče u kojima su bila ukupno 103 paketa sa kokainom neto mase 115 kilograma. Osima kokaina nađenog u betonskim pločama, na licu mesta nađeno je još 37 paketa s ovom drogom. Ova organizovana kriminalna grupa je kokain koji je pronađen u hangaru u Arlonu preko njemačke špediterske firme trebalo da distribuira do tamošnjeg grada Trir, a zatim do hangara te kompanije u Londonu radi dalje prodaje.

Foto: Privatna arhiva/Kurir

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA