Odobren plan korišćenja zamrznute ruske imovine za Ukrajinu

Evropska unija dala je zvanično odobrenje za korištenje prihoda od zamrznute imovine ruske Centralne banke za jačanje odbrane Ukrajine, saopštio je Savjet Evropske unije (EU) 21. maja.

Zahvaljujući tom potezu, čak tri milijarde eura mogle bi biti preusmjerene na kijevsku vojsku ove godine, piše RSE na engleskom jeziku.

Vijest dolazi u trenutku kada Ukrajina nastavlja da poziva svoje zapadne saveznike da pojačaju i ubrzaju vojnu pomoć njenim trupama koje se bore da odbiju ofanzivu mnogo brojnijih i bolje naoružanih ruskih snaga na istoku.

„Savjet EU potvrdilo je svoj pristanak da koristi sredstva od oduzete ruske imovine za podršku ukrajinskoj vojnoj samoodbrani i obnovi“, naveli su na društvenoj mreži X.

Nakon invazije Moskve na Ukrajinu u februaru 2022. EU je zamrznula oko 210 milijardi eura imovine koja pripada ruskoj Centralnoj banci.

Procjenjuje se da će taj iznos generisati kamate od oko tri milijarde eura godišnje.

Oko 90 odsto prihoda bilo bi smješteno u Evropski fond za pomoć miru koji koristi većina članica EU za dobijanje naknade za vojnu opremu isporučenu Ukrajini.

Odvojeno, Rojters je izvijestio, pozivajući se na neimenovani izvor, da Njemačka planira da poveća svoju vojnu pomoć Ukrajini za dodatnih 3,8 milijardi eura ove godine.

Vijest je stigla dok je njemačka ministarka vanjskih poslova Analena Berbok otputovala u Kijev na prethodno nenajavljeni put, sedmi od početka ruske invazije.

U međuvremenu, ukrajinski zvaničnici saopštili su da su četiri osobe ranjene i da je objekt saobraćajne infrastrukture oštećen u nizu napada dronovima na ukrajinski sjeveroistočni grad Harkov rano ujutro 21. maja.

Guverner Oleh Sjnjehubov rekao je da je oštećen jedan infrastrukturni objekt i dodao da su krhotine palih dronova oštetile nekoliko privatnih kuća.

Foto: elements.envato

NIKŠIĆ PROGNOZA