„Podnijećemo krivičnu prijavu SDT i pokrenuti tužbu Upravnom sudu zbog odluke o Luci Budva“

Odluka kojom se Luka Bar daje na upravljanje Morskom dobru je donijeta suprotno članu 10 Urebe o Vladi Crne Gore – poručio je v.d. sekretara Sekretarijata za zaštitu imovine Opštine Budva Vlado Ivanović.

Ta odluka, prema njegovim riječima, propisuje da: Vlada može, na predlog predsjednika Vlade, u hitnim i drugim naročito opravdanim slučajevima, bez održavanja sjednice odlučiti o pojedinim pitanjima, na osnovu pribavljenih saglasnosti većine članova Vlade.

– Imajući u vidu da je u konkretnom slučaju izostao predlog predsjednika Vlade Crne Gore, te da je navedena odluka donijeta suprotno javnom interesu Crne Gore, to ćemo u najkraćem roku predati krivičnu prijavu SDT-u, te pokrenuti tužbu Upravnom sudu CG radi poništaja navedene odluke – poručio je Ivanović.

Ističući da je novim sporazumom predviđeno da JPMD i Ducley Marina ne odustaju od pokrenutih sudskih sporova, smatra da se opravdano postavlja pitanje što se dešava sa Lukom Budva ako Ducley Marina uspije u sudskom sporu i dokaže da ima pravo na upravljanje lukom do 2027. godine.

– Podsjećamo da je Opština Budva već podnijela tužbu Upravnom sudu Crne Gore, kao i Zahtjev za odlaganje izvršenja zaključaka Vlade Crne Gore (kojim zaključcima se stavlja van snage Odluka o ustupanju Luke Budva Opštini Budva, te zadužuje JPMD da preuzme upravljanje Lukom Budva), a sve u cilju sprjačavanja nezakonitog postupanja i pokušaja izbjegavanja predaje u posjed predmetne lokacije na štetu građanki i građana Budva. Takođe, u odnosu na JP „Morsko dobro“ Centru za alternativno rješavanje sporava, je predat predlog za mirno rješenje spora, kojim je istaknut zahtjev da se obaveže JP „Morsko dobro“ da Opštini Budva, preda u posjed lokaciju Luke Budva, a sve u skladu sa Sporazumom o ustupanju Luke Budva na korišćenje Opštini Budva – naveo je Ivanović.

Njihov cilj je, kaže, da se građankama i građanima Budve vrati u posjed Luka Budva.

On je dodao da je nacrtu navedenog Sporazuma, između ostalog, definisano:

– da se na ime naknade za opremu ima uplatiti na računu “Ducley Marina” doo Budva iznos od 663.462,44 eura;

– da se JPMD obavezuje da preuzme zaposlene DM, imajući u vidu da predajom Luke Budva u skladu sa ovim sporazumom prestaje jedina djelatnost koju obavlja DM;

– da su Ugovorne strane saglasne da se ne odriču bilo kojeg prava i potraživanja u vezi korišćenja Luke Budva pred nadležnim sudovima ili organima.

Foto: Dan/Srđan Boljević

NIKŠIĆ PROGNOZA