(FOTO/VIDEO) Kovačević: Nikšić nije nikada ćutao kada je bilo teško našem narodu na Kosovu i Metohiji

U Nikšiću je večeras održan skup podrške Srbima na Kosovu i Metohiji.

Prenos uživo mogli ste pratiti na Portalu RTNK:

20:53 Nakon obraćanja prisutnih okupljeni su se uputili u šetnju ulicama grada.

Protestu je prisustvovala otpravnica poslova Ambasade Srbije Jelisaveta Čolanović.

20:47 Milan Knežević kazao je da smo kao narod dužni da odlučimo „da li želimo da živimo u „ambasadoristanu“ ili u Crnoj Gori.“

„Da li želimo da izvršavamo rukoljube u ambasadama, za kilo ministarske fotelje, dva deci heroina i 250 grama kokaina, ili ćemo da se krstimo pred našim ikonama, da pjevamo pjesme koje su pjevali naši preci, kada su oslobađali i Crnu Goru i Srbiju, i naše sveto Kosovo i Metohiju, naš Jerusalim, od viševjekovnih okupacija i vojski koje su harčile ovuda po prelijepoj Crnoj Gori“, rekao je on.

„Ako je Kosovo njihovo, zašto nam ga traže svakoga dana? Ako je Kosovski zavjet mrtav zašto vaskrsava svakoga dana?“, upitao je Knežević.

Bez zvona na Visokim Dečanima ne mogu zvoniti zvona u Ostrogu i Cetinjskom manastiru, dodao je on.

„Ukoliko koalicija koju predvodim osvoji 41 mandat prva odluka mene kao premijera biće poništenje priznanja sramne države Kosovo“, poručio je Knežević.

20:32 Nikšić nije nikada ćutao kada je bilo teško našem narodu na Kosovu i Metohiji, rekao je Kovačević koji se upravo obraća okupljenim.

„Imali smo obavezu i prema tom narodu i prema nama samima i prema našim precima da se večeras ovdje okupimo. Kad su bile veličanstvene litije u Crnoj Gori naša braća sa Kosova i Metohije sa jedne i druge strane Ibra u svojim gradovima i enklavama pravili su litije podrške nama u Crnoj Gori. I to nas takođe obavezuje da sada damo svoju podršku jer ma koliko se činilo da to ne znači ništa mi dobro znamo koliko je nama tada značilo što su se oni okupili da podrže nas“, rekao je Kovačević.

Podrška iz Crne Gore, istakao je on, treba da osnaži duh i krepkost našeg naroda koji je ovih dana „u teškim mukama, ali i u velikom podvigu“ na Kosovu i Metohiji.

„Imali smo obavezu da se na trenutak izmaknemo iz klasične predizborne kampanje i da se posvetimo ovom pitanju koje nadilazi svake izbore ne bi li trgnuli i opomenuli narod u Crnoj Gori da moramo nešto da učinimo po ovom pitanju“, kazao je Kovačević.

Kada se, kako je rekao, suoče sa problemom Kosova i Metohije u Crnoj Gori svim ostalim političkim činiocima je neprijatno.

„I oni bi voljeli da su se svi odrekli tog dijela naše istorije i zajedno sa Milom Đukanovićem priznali lažnu državu na teritoriji Srbije 2008. godine. Zato sada pjene i govore kako naša koalicija želi ovim skupovima da prikupi neke političke poene i kako zbog toga ne treba ovaj skup podržati niti ovu koaliciju glasati, nego kažu da treba glasati njih koji su odavno priznali lažnu državu Kosovo, ili koji neće preći ni cenzus. Nismo mi večeras ovdje zbog političkih poena nego zbog odgovornosti pred istorijom i zbog toga što nam treba da ojačamo političke snage koje hoće da se volja naroda Crne Gore po pitanju Kosova i Metohije reflektuje i na samu politiku države Crne Gore. Volja naroda Crne Gore je da je Kosovo Srbija i da Crna Gora ne treba da priznaje lažnu državu na teritoriji Srbije. Ta volja mora da dobije svoj politički izraz, ali ne u tragovina vanparlamentarnih listi koje neće preći cenzus na ovim izborima nego u snazi one liste koja ima stabilnu političku podršku koju treba učiniti još većom da bi ona mogla da ispostavi zahtjev nakon 11. juna da se priznanje lažne države Kosovo od strane Crne Gore povuče. Ne treba u ovom momentu da tražimo jedni drugima mane, imamo ih svi, već treba da objedinimo naše snage i učinimo onoliko koliko je do nas. Ako mogu naša braća i sestre sa Kosova da goloruki stoje pred štitovima i cijevima Rosu-a i Kfor-a možemo i mi 11. juna napraviti jedan mali potez rukom koji će učiniti mnogo, dovesti koaliciju „Za budućnost Crne Gore“ u situaciju da ima sama 41 poslanika i povuče sramno priznanje Kosova i Metohije od strane Crne Gore, ili makar da bude činilac bez kog se neće moći formirati ni jedna buduća Vlada i koji će biti dovoljno snažan da ovaj zahtjev može ispostaviti budućim koalicionim partnerima u Vladi. Ne tražimo mi poene, tražimo da nama koji činimo gro srpskih političkih snaga u Crnoj Gori ojačate tu snagu do mjere u kojoj ćemo moći da promijenimo sramnu politiku zvanične Crne Gore prema pitanju Kosova i Metohije“, rekao je između ostalog Kovačević.

20:28 Andrija Mandić je rekao da žele da pokažu srpskom narodu na Kosovu i Metohiji da imaju podršku naroda Crne Gore.

Kazao je da su se, po pitanju Kosova i Metohije u Crnoj Gori promijenile jedino političke prilike. Podsjetio je na bivšu DPS vladu „koja je priznala nezavisnost južne srpske pokrajine uprkos protivljenju većine naroda u Crnoj Gori.“

„Kosovo ne samo da je srce Srbije već srce svakog čestitog i poštenog čovjeka u Crnoj Gori“, rekao je Mandić.

20:16 U ime Eparhije budimljansko-nikšićke prisutnima se obraća protojerej Miodrag Todorović. On je prenio blagoslove episkopa budimljansko- nikšićkog Metodija.

„Kosovo nije prosta teritorija već duša i bilo našega naroda. Ono je pokrenulo sve one energije i duhovne i kulturne u našem narodu, da se tako predstavimo Evropi i cijelome svijetu“, istakao je Todorović.

20:12 Na skup su upravo stigli nosilac liste koalicije „Za budućnost Crne Gore“ Milan Knežević i lider NSD-a Andrija Mandić, kao i predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević, koji je inače kandidat za poslanika pomenute koalicije.

Skup, koji se održava na Trgu Šaka Petrovića, organizuje Koalicija „Za budućnost Crne Gore“(NSD, DNP, Radnička partija).

Protesti u opštinama na sjeveru Kosova, području naseljenom većinom Srbima – Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću počeli su 26. maja, kada su se grupe lokalnih Srba okupile ispred opštinskih zgrada u znak protesta protiv ulaska novih albanskih gradonačelnika u zgrade ovih opština.

Izbori u četiri opštine na sjeveru zemlje održani su 23. aprila nakon ostavke gradonačelnika opštine iz redova Srpske liste, najveće stranke kosovskih Srba, u novembru prošle godine.

Izbore je bojkotovalo većinsko srpsko stanovništvo na tom području, koje sada ne priznaje izbor novih gradonačelnika.

Biljana Brašnjo, Nikola Kankaraš

Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA