„Još jedan eksperiment Vlade kojim inspekcijske poslove želi da stavi pod političku kontrolu“

Vlada je na jučerašnjoj sjednici utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijskom nadzoru, što predstavlja uvod u ukidanje Uprave za inspekcijske poslove i pokušaj stavljanja pod partijsku kontrolu poslova iz oblasti inspekcije, poručuje Nikola Rakočević, član Predsjedništva DPS-a i poslanik u Skupštini Crne Gore. 

„Na ovaj način ovaj organ uprave biće rasformiran a inspekcije vraćene u okvire resornih ministarstava čime se jača centralistički sistem i direktan uticaj ministara u odnosu na inspekcije. 

Tako da umjesto da inspekcijski organi budu samostalni i nezavisni u svom radu, oni će biti meta političkog uticaja koji će stranke ostvarivati preko ministara koje imaju u Vladi.

Napominjemo da je Uprava za inspekcijske poslove, koja ima 320 zaposlenih, u prethodnom periodu imala veliku podršku EU naročito kod uspostavljanja jedinstvenog informacionog sistema koji je omogućio da nekoliko srodnih inspekcija učestvuju u zajedničkom postupanju“, navodi Rakočević. 

Po novom predloženom rješenju ovo neće biti moguće i uticaće na rezultate koje inspektori treba da postignu, ističe Rakočević. 

„Iz godine u godinu broj izrečenih kazni i priliv novca u budžet po tom osnovu bilježi konstantan rast.

Ovakvo novo rješenje koje je Spajićeva Vlada predložila urađeno je ad hock bez prethodne analize koja bi pokazala opravdanost ovakvih drastičnih izmjena. Organi se ukidaju i formiraju bez obavezne prethodne analize, konsultacija sa EK što još jednom potvrđuje stanje u oblasti javne uprave i službeničkog sistema u Crnoj Gori, a građani postaju taoci eksperimenata koje Vlada sprovodi nad njima“, zaključuje Rakočević.

Foto: DPS 

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA