Mitropolit Joanikije: Obratiti punu pažnju na odgajanje i vaspitanje djece

Kada je u pitanju ovakva tragedija, koja je potresla svakoga koji je za nju čuo, čovjeku se prosto oduzme riječ. Možemo samo da se pomolimo Bogu, da Gospod ove nevine duše primi u svoje živonosno naručje i nastani ih u svome vječnome i neprolaznome Carstvu. Da ovi mladi životi koji su se ovdje prekinuli, nastave život u Carstvu Božijem, u naručju Hristovom – Hrista pobjeditelja i razoritelja smrti, poručio je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije na pomenu nevino postradalim osnovcima i radniku OŠ “Vladislav Ribnikar” na Vračaru u Beogradu, koji je služio u Cetinjskom manastiru uz sasluženje sveštenstva cetinjskog namjesništva i sveštenomonaštva ovoga manastira.

Mitropolit Joanikije se takođe pomolio i da Bog da snage ožalošćenim porodicama da izdrže u ovom teškom bolu i gubicima, naglasivši da je ova tragedija i opomena da obratimo pažnju na naš ukupni život, kako živimo i kojim putem idemo, a naročito kako djecu učimo i vaspitavamo.

– Ovo je opomena koja treba da izazove sveopšte pokajanje i sveopštu zapitanost, da li smo mogli učiniti nešto kao društvo da se to ne dogodi, a sada kada se već dogodilo, da obratimo punu pažnju da se takve užasne stvari više nikad ne dogode nikom i nigdje. Možemo se više moliti Bogu, jer kada se molimo Bogu onda smo Njemu bliži i On izliva svoju milost i na nas koji se molimo i na one za koje se molimo i na cio svijet. Neka bi Gospod dao utjehu roditeljima, najbližima, ožalošćenima, djeci i čuvaru škole koji su poginuli Carstvo nebesko i vječni život, a svima nama da budemo bolji i da što više dobra činimo. Da obratimo punu pažnju na odgajanje i vaspitanje djece i da se djeci ne daje ono što za njih nije, kazao je vladika, podsjetivši na stari običaj da se djeca uklone od oružja i da im se ono učini nedostupnim.

Osvrnuvši se na ovaj nesrećni slučaj, on je kazao da ova opomena, koja je izuzetno teška i strašna, treba da nam posluži da se svi dobro zamislimo i preispitamo, da obratimo pažnju na sve ono što čini sadržaj našeg života.

– A jedan od najvažnijih sadržaja našega života i naše odgovornosti u životu je odgajanje i vaspitavanje djece i omladine. Neka Gospod utješi sve one koji su ožalošćeni, neka postradalima daruje vječni život, neka izlije svoju milost na sve nas ovdje sabrane i na sve one koji su ožalošćeni i povrijeđeni ovom strašnom tragedijom. Hristos voskrese, kazao je nakon odsluženog pomena mitropolit.

U pucnjavi koja se dogodila prekjuče ujutru u OŠ “Vladislav Ribnikar” u Beogradu, dječak sedmog razreda te škole je usmrtio osmoro djece i radnika obezbjeđenja, a ranio sedmoro.

Izvor: Dan

Foto: Mitropolija

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA