Forum žena LP: Stamatović mizogenim stavovima obezvrijedio akademsko zvanje

Forum žena Liberalne partije Crne Gore oštro osuđuje mizogini komentar profesora dr Aleksandra Stamatovića, docenta na Filozofskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, izrečen tokom gostovanja na TV Adria u emisiji „Neki to vole vruće“ sa Irenom Tatar.

U saopštenju navode da smatraju da je profesor ne samo ponizio ženu svojim neprimjerenim komentarom, već i uništio ugled akademske struke i obezvrijedio akademsko zvanje koje nosi.

„Posebno je porazna činjenica da se novinarstvo u ovom slučaju nije sjetilo etičkog kodeksa, čime je dodatno urušeno povjerenje u ovu profesiju. Novinarka je dopustila da profesor slobodno komentariše, ali umjesto da reaguje na pravi način, njen smijeh je pokazao nedostatak profesionalizma. Očekivali smo da će novinarka demonstrirati da je novinarstvo iznad prosječnosti, s obzirom na dugu tradiciju i visoke standarde koje su postavili nekada pioniri novinarstva poput Dušanke Šundić i Radojke Lačević“, ističu u saopštenju. 

Forum žena Liberalne partije Crne Gore snažno osuđuje svaki sadržaj koji degradira društvo u cjelini, navode iz LP i dodaju da je novinarstvo oblik književnosti, te da od njegovih predstavnika očekuju visoke etičke i profesionalne standarde u reakcijama i izražavanju.

„Pozivamo sve relevantne institucije da preduzmu odgovarajuće mjere kako bi se spriječilo ponavljanje ovakvih incidenata i očuvala čast i dostojanstvo kako akademske zajednice, tako i novinarske profesije“, poručuje u saopštenju Forum žena Liberalne partije Crne Gore.

Foto: Liberalna partija

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA