„Amerika treba da zaustavi ofanzivu Izraela u Gazi“

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je na pritisak na SAD da zaustave ofanzivu Izraela u Gazi, istovremeno naglašavajući da neće biti dogovora sve dok Vašington smatra da Gaza nije palestinska teritorija.

„Trebalo bi da razgovaramo sa Egiptom i zemljama Zaliva i izvršimo pritisak na SAD“, rekao je Erdogan turskim novinarima tokom leta sa samita u Rijadu.

Prema njegovim riječima, SAD treba da pojačaju pritisak na Izrael.

„Zapad treba da poveća pritisak na Izrael. Za nas je od vitalnog značaja da postignemo prekid vatre. Najvažnija zemlja koja mora biti uključena su SAD, koje imaju uticaj na Izrael“, rekao je predsjednik Turske.

Erdogan je rekao da neće zvati američkog predsjednika Džozefa Bajdena.

„Ne možemo se složiti sa Bajdenom ako smatra Gazu zemljom okupatorskih doseljenika ili Izraelom, a ne zemljom palestinskog naroda“, rekao je on.

Prema njegovim riječima, Evropska unija misli potpuno isto što i Izrael o Hamasu.

„Ali mi ne mislimo kao oni. Smatram da je Hamas politička partija koja je pobijedila na izborima u Palestini. Ne vidim stvari na isti način kao oni“, dodao je predsjednik Turske.

Lideri arapskih i muslimanskih zemalja osudili su u subotu na samitu u Rijadu „varvarske“ akcije izraelskih snaga u Gazi, ali su se uzdržali od najave kaznenih ekonomskih i političkih mjera protiv Izraela.

Rat Izraela i Hamasa počeo je 7. oktobra napadom Hamasa na Izrael u kome poginulo 1.200 osoba, a preko 240 ih je uzeto za taoce, po izraelskim izvorima.

Izrael je odgovorio opštim napadom na Popjas Gaze u kome je, po izvorima Hamasa poginulo oko 11.000 osoba.

NIKŠIĆ PROGNOZA