Slučaj Bogetići – trogodišnja borba za istinu i pravdu

piše: mr Radomir Čanjak, kapetan Vojske Crne Gore

Revoltiran zbog porazne pasivnosti nadležnih organa u otkrivanju identiteta napadača na mene, a posebno nekolegijalnim i neprofesionalnim odnosom i prijemom kod tadašnje ministarke odbrane Olivere Injac, godinu dana nakon incidenta na Bogetićima, odnosno u aprilu, 2022. godine posredstvom medija ND „Vijesti“ i RTV Nikšić publikovao sam tekst pod nazivom „NAPAD NA VOJSKU I POLICIJU JE NAPAD NA CRNU GORU“ sa ciljem da podsjetim na događaj u kom sam kao oficir Vojske Crne Gore pretrpio nasilnički napad i istaknem da nije nikad izrečena javna osuda predmetnog događaja.

Odmah po objavljivanju na portalu RTV NK, ovaj tekst je negativno prokomentarisan od strane odbornice Skupštine opštine Nikšić i jedne od osnivača „Patriotsko komitskog saveza Crne Gore“ Tanje Knežević – Perišić koja je u svom komentaru navela: …da je Čanjak prvi napao protestante, pa je dobio po nosu, da su ostali vojnici mirno prošli barikade, da je bio u civilnoj garderobi, da nije bio u nesvijesti, da nije branjeno ambulantnim kolima da prođu sa povrijeđenima u nikšićku bolnicu, da je on je lažov koji iznosi neistine, kao i mnoge druge uvredljive riječi. Ovaj komentar bio je uzrok brojnih drugih komentara koji su „kao po komandi“ postavljeni ispod navedenog članka, a svi od strane njenih istomišljenika, s ciljem da me na najgori način oklevetaju, izvrijeđaju i ponize kao čovjeka i kao profesionalno vojno lice. U ovim komentarima nizale su se neosnovane optužbe: da sam izdajnik, da sam izazvao incident podižući tri prsta, da sam dobio šta sam zaslužio, da sam uzeo novac za pozivanje na rat, da bih pucao poštenim patriotama u leđa, da idem iz Crne Gore kad je ne volim“ …i mnoge druge rečenice iz čijeg značenja i konteksta sam javnosti predstavljen kao lice bez osnovnih ljudskih vrijednosti, i kao lice koje je spremno da izmisli činjenice, izda svoju zemlju i najgore od svega da pozove na rat, što me duboko vrijeđa kao čovjeka i oficira koji obavlja svoju dužnost odgovorno i profesionalano u skladu sa važećim zakonima i pravilima.

Pri postavljanju komentara navedena lica pokazivala su agresiju i upotrebljavala uvredljive riječi prilikom obraćanja pojedinim licima koja su pokušala da iznesu istinu o meni i da me zaštite. Zbog lavine neistinitih i negativnih komentara kojima sam bio izložen po drugi put od incidenta na Bogetićima, a sve od strane lica koje nikad u životu nijesam sreo, niti upoznao, pokrenuo sam niz postupaka pred Sudom za prekršaje u Podgorici – Odjeljenje u Nikšiću. Cijeli postupak je trajao skoro godinu i po, jer se neki od njih nijesu redovno javljali na ročišta, ali su na kraju svi optuženi proglašeni krivima, uz priznavanje krivice i prihvatanje odgovornosti. Novčane kazne su bile simbolične. Nakon tih presuda, nastavio sam da ih teretim u postupcima pred Osnovnim sudom u Nikšiću, koje sam pokrenuo podnošenjem privatnih tužbi za zaštitu prava ličnosti – prava na čast i ugled. Svjesni činjenice da su javno a neosnovano povrijedili moju ličnost iznošenjem neistinitih podataka i informacija koje ne mogu da dokažu, te da su time nanijeli veliku štetu mom ugledu, časti i ljudskom dostojanstvu, a pri činjenici da me ne poznaju, tuženi su u tom trenutku preko advokata izrazili spremnost da izvrše sve potrebne radnje i priznaju odgovornost kako bih ja odustao od daljeg postupanja u  postupcima koji su vođeni pred Osnovnim sudom u Nikšiću. Obzirom na to da sam predmetne postupke pokrenuo samo u cilju zaštite svoje časti i ugleda, te u cilju dokazivanja neistinitosti iznijetih tvrdnji, a ne u cilju sticanja novčane naknade, odnosno kako mi interes nije bilo sticanje materijalne koristi, kao odgovor na njihovu spremnost da riješimo spor, zahtjevao sam da svi tuženi javno iznesu izvinjenje i povlačenje učinjenih izjava i neprimjerenih komentara, što su ova lica i uradila kroz zajedničku izjavu:

„Ovim putem se javno izvinjavam gospodinu Radomiru Čanjku oficiru Vojske Crne Gore, jer sam ga dana 05. aprila, 2022. godine bez ikakvog razloga i povoda uvrijedio/la svojim neprimjernim komentarom na FB stranici RTV NK na kojoj je bio objavljen njegov tekst „Napad na Vojsku i policiju je napad na državu Crnu Goru“. Naglašavam da protiv Radomira Čanjka nemam ništa lično, jer ga ne poznajem, niti sam ga kad upoznao/la“.

Saglasan/a sam da se gore navedeno medijski objavi.

Velimir – Jole Jovović                         

Mirjana Vujović                                  

Esad Gegić

                                                                   

Prihvatio sam izvinjenje od navedenih lica, jer je u njima bilo i iskrenosti i shvatanja učinjene greške, ali će postupci za zaštitu prava ličnosti – prava na čast i ugled koje vodim pred Osnovnim sudom u Nikšiću protiv tuženih Dragomira Jaredića zvanog Garo i Tanje Knežević – Perišić biti nastavljeni. Okrivljeni Jaredić je preko advokata takođe iskazao spremnost da mi se javno izvini na gore navedeni način, ali sam to odbio, jer se imenovani posebno isticao u vrijeđanju mene kao čovjeka i profesionalnog pripadnika Vojske Crne Gore iako me prije sudskog procesa nikad nije ni vidio, niti upoznao da bi mogao da govori o meni i mojoj ličnosti.

Pravosnažne presude Suda za prekršaje u Podgorici – Odjeljenje u Nikšiću zbog izvršenja prekršaja iz člana 7 Zakona o javnom redu i miru koje su donešene u moju korist, zatim javna izvinjenja i priznavanja učinjene greške svih tuženih, ostvarile su malo pravde za mnoge teške momente koje sam proživio u zadnje tri godine.

Kao postrek za ostvarivanje pravde posebno ohrabruje činjenica da je ministar odbrane g-din Dragan Krapović poslao hitnu urgenciju VDT Miloradu Markoviću za preduzimanje radnji iz njegove nadležnosti u cilju utvrđivanja postojanja krivičnog djela u slučaju napada na pripadnike Vojske Crne Gore dana 08. aprila, 2021. godine na Bogetićima, čime je ujedno istakao značaj rešavanja ovog događaja, ali i vrijednost vojničkog poziva i oficirske profesije. Najbitnije od svega je da se poslije tri godine otkrije ko su patriote i junaci koji su me bez razloga napali i udarili sa leđa, a zatim udarali nogama dok sam ležao na asfaltu u vojnoj uniformi sa vidno istaknutim oznakama Vojske Crne Gore.

Na kraju ističem da je ovo je istovremeno borba za čast i ugled svih onih pripadnika Vojske i policije koji pošteno, profesionalno i u skladu sa važećim zakonima i propisima izvršavaju svoje dužnosti.

Zbog toga se nadam da će se uskoro javno i zvanično saopštiti istina o ovom slučaju, a sa mog imena skinuti i najmanja sumnja da sam na bilo koji način izazvao incident.  

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici „Stav“nisu nužno i stavovi redakcije „Portala RTNK“)

foto:privatna arhiva

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA