Osmani: Skoplje će podržati rezoluciju o Srebrenici

Ministar spoljnih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani izjavio je da će Skoplje podržati rezoluciju o genocidu u Srebrenici u UN i da očekuje brzo razrješavanje odnosa Kosova i Srbija i njjihovo međusobno priznavanje.

„Sjeverna Makedonija će podržati rezoluciju za proglašavanje događjaja u Srebrenici kao genocid. To smo kazali u nekoliko navrata i ja sam lično kao ministar učestvovao na svim godišnjim obilježavanjima Dana genocida u Srebrenici, jer moramo da nazovemo stvari pravim imenom ako želimo iz njih da učimo i ako želimo da se nikada ne ponove“, rekao je Osmani na konferenciji za novinare.

Šef diplomatije Sjeverne Makedonije je istakao da misli da je važno da se konačno uđe u proces pomirenja, da se konsoliduje i stabilizuje region, da se zatvore sva otvorena pitanja.

„Veoma je važno to što je Bosna i Hercegovina dobila odluku za početak pregovora (sa Evropskom unijom). Nadam se da će to konsolidovati tu državu u saradnji i odnosima između tri entiteta“.

„Očekujem brzo razrješavanje odnosa Kosova i Srbije i međusobno priznavanje, jer će to doprinijeti zatvaranju još jednog otvorenog dosijea“, rekao je Bujar Osmani.

Osmani je dodao i da očekuje da će Sjeverna Makedonija zadržati svoju stratešku predvidljivost.

„To su tri važna pitanja koja nam trebaju u regionu ako želimo da bude otporan i da bude spreman za velike geopolitičke izazove koji se dešavaju. Mislim da svijet nikad nije bio bliži globalnom ratu“, rekao je Osmani i dodao da je logično pretpostaviti da veliki vojni konflikt na Bliskom istoku može ponovo da znači i veliki broj izbeglica na „Balkanskoj ruti“.

Foto: Ilustracija/elements.envato

NIKŠIĆ PROGNOZA