Čistačica intervjuisala kandidate za bugarsko državljanstvo

Higijeničarka u Konzulatu Bugarske u Bitolju obavljala je intervjue sa kandidatima za dobijanje bugarskog državljanstva, objelodanio je poslanik bugarske stranke Preporod (Prerodba) Angel Georgiev.

Kako je prenijela agencija MIA pozivajući se na medije u Bugarskoj, narodni poslanik Georgiev tvrdi da je higijeničarka Vesna Kotevska, službenica bugarskog konzulata u Bitolju, obavljala razgovore sa kandidatima i kao rezultat toga bilo je mnogo odbijenica.

Potpredsjednica Vlade Bugarske i ministarka spoljnih poslova Marija Gabrijel je u odgovoru na njegovu primjedbu i poslaničko pitanje potvrdila da je u bugarskom konzulatu u Bitolju došlo do sistemskih propusta i da čistačica više nema pristup arhivu i konzularnoj službi.

Prema riječima Gabrijel, iz uvida obavljenog u konzulatu nisu pronađeni direktni dokazi da je čistačica intervjuisala kandidate za bugarsko državljanstvo, ali je potvrđeno je bilo „zastrašujućih prekršaja“ koji su nedopustivi u diplomatskim službama.

Gabrijel je ukazala da je 2.719 dosijea vraćeno Generalnom konzulatu u Bitolju na kompletiranje i da su otkrivene ozbiljne nepravilnosti u procesu davanja bugarskog državljanstva.

Taj slučaj je otkriven nakon što su se početkom februara pojavile prijave o nepravilnostima u konzulatu u Bitolju.

„Nakon detaljne istrage, sačinjen je izvještaj sa procjenom i analizom prikupljenih dokumenata i informacija, koji otkrivaju zastrašujuće nepravilnosti u procedurama koje su ključne za rad svakog konzulata“, istakla je Marija Gabrijel.

Bugarski nacionalni radio javio je da je izvještaj inspekcije u Konzulatu u Bitolju upućen Inspektoratu Ministarstva pravde Bugarske i da se za odgovorne očekuju sankcije.

Foto: Ilustracija/elements.envato

NIKŠIĆ PROGNOZA