„Zadržavanje Gogića na čelu US još godinu predstavlja zloupotrebu zakonodavnih ovlašćenja“

Poslanici PES-a Darko Dragović i Vasilije Čarapić, amandmanima su predložili da sudije Ustavnog suda idu u penziju sa 67 godina, godinu kasnije nego sada. Amandmane su podnijeli na Prijedlog zakona o dopuni zakona o Ustavnom sudu i Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. 

Pravnik Veslin Radulović kaže za Antenu M da ako bi ovaj predlog prošao u Skupštini to bi predstavljalo zloupotrebu zakonodavnih ovlašćenja.

„Vidjećemo da li će za to postojati većina, mislim da to nije dobro rješenje, da je diskriminatorno u jednom dijelu, evo vidjeli smo na koji način je ranije jedan broj sudija, ne samo Ustavnog suda, ne pošao u penziju, nego na koji način je prestala funkcija zbog ispunjenja uslova za starosnu penziju. Ja ću podsjetiti da je Ustavni sud prije par mjeseci donio jednu jako dubioznu odluku kada je poništio odluku zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i kada je zauzeo stav da su žene i muškarci u Crnoj Gori potpuno ravnopravni, nakon toga su uslijedile izmjene toga zakona i izjednačen je taj starostni kriterijum za muškarci i žene, odnosno sveden je na 65 godina. Ja ću podsjetiti da u ovom momentu, dakle po tim izmjenama zakona, recimo predsjednik Ustavnog suda ne bi trebalo da bude na toj poziciji. On ispunjava uslove za prestanak funkcije, nažalost na njega su primijenjena ta stara pravila, a sada se predlažu i nove izmjene zakona koje treba da omoguće recimo njemu ostanak na funkciji još godinu dana“, kaže Radulović.

Takva odluka bi, navodi on, potkrijepila sumnju u politički uticaj na određeni dio sudija Ustavnog suda i izazvalo bi sumnju da takva odluka može proizvesti obavezu sudija na koje bi se ona odnosila, da u budućem periodu donose odluke ne u skladu sa Ustavom, već u interesu poliitčkih partija koje su im omogućile da ostanu na funkciji na kojoj nijesu trebali da ostanu.

„Ponavljam, to nije dobro rješenje i nije, po mom mišljenju, adekvatan argument kako se moglo čuti da bi potrebno bilo da te sudije ostanu radi ispunjenja uslova koje se tiče evropskih integracija, IBAR-a, jer mislim da od nas EU ne očekuje da na funkcijama ostaju sudije za koje postoji ozbiljna sumnja da su tu kao nečiji politički eksponenti. Trebalo bi izabrati nove sudije, a naravno razmišljati u nekom budućem periodu da se ta pravila eventualno izmijene ako se smatra da ona nisu i vjerovatno nijesu dobra, da za neke sudije u budućem periodu se taj uslov promijeni. Na ovaj način mislim da se izigrava i ustavna odredba koja je propisana u tom pravcu da svim sudijama prestaje funkcija iz toga uslova kad ispune uslove, dakle starosnu penziju, da svima prestaje funkcija pod jednakim uslovima“, zaključio je Radulović.

Foto: RTNK

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA