(VIDEO) Nenezić: Crnu Goru u EU ne vodi ono što je viđeno u prethodne četiri godine

Građani prepoznaju potrebu formiranja zajedničkog pokreta Socijaldemokrata (SD), Socijaldemokratske (SDP) partije i Liberalne partije (LP), jer ono što je viđeno u prethodne četiri godine ne vodi Crnu Goru u EU, ocijenio je poslanik SD-a Branislav Nenezić.

On je rekao da je ideja za formiranje saveza potekla od potrebe ukrupnjavanja partija koje su u prethodnom periodu uticale na donošenje velikog broja važnih i bitnih odluka Crnu Goru, kao što su početak pregovora sa Evropskom unijom (EU) i članstvo u NATO-u.

On je za agenciju MINA kazao da intenzivno razgovaraju sa građanima, i da će savez koji još uvijek nema ime, činiti istaknute javne ličnosti.

Prema riječima Nenezića, potpisivanje sporazuma između lidera partija očekuje se u narednih nekoliko sedmica, kada bi trebalo da bude poznato koji su specifični ciljevi saveza.

Nenezić je kazao da će SD-SDP-LP zajedno nastupiti na lokalnim izborima u Budvi, navodeći to kao jedan od predviđenih vidova saradnje budućeg saveza.

Na pitanje da li su o pristupanju savezu razgovarali sa Demokratskom partijom socijalista, Nenezić je rekao da je u savez dobro došao svako ko želi dobro Crnoj Gori.

“I ko bude bio spreman da prihvati sve ono što se bude našlo u samoj rezoluciji koja će biti potpisana povodom formiranja pokreta. Razgovori su više išli u smjeru ljudi koji su onako nestranačke ličnosti i građanski aktivisti”, rekao je Nenezić.

On je kazao da je cilj pokreta usmjeren ka dobrobiti građana Crne Gore dodajući da je uvjeren da će veliki broj intelektualaca podržati njihov pokret.

“Svaka podrška je dobrodošla jer mislim da prije svega građani, prepoznaju potrebu formiranja jednog ovakvog pokreta, jer ono što smo imali prilike da vidimo u prethodne četiri godine ne vodi Crnu Goru u EU”, rekao je Nenezić.

Odgovarajući na pitanje da li vidi Crnu Goru u EU do 2030. godine, Nenezić je rekao da je upitno da li svi politički subjekti koji trenutno čine aktuelnu većinu u Crna Gori, žele Crnu Goru u EU.

“Imali smo i dosta djelovanja tih političkih subjekta koji su suprotni svemu tome”, rekao je Nenezić.

On je rekao da od potencijalnog dobijanja ili nedobijanje Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR), dosta zavisi crnogorski evropski put.

Nenezić je kazao da građani treba da znaju da IBAR ne znači da je Crna Gora već i dio EU.

“To je samo još jedan korak. Proces koji, na današnji dan, dosta je teško prognozirati i zbog svih dešavanja koje imamo u samoj Evropi, ratu Ukajini koji ne prestaje, cijela situacija i sa globalnom ekonomskom krizom, prema mom mišljenju utiče na sam proces pristupanja EU”, rekao je Nenezić.

Govoreći o radu Vlade, Nenezić je rekao da je loša praksa to što se odluke donose “iza leđa” građana i da dio ministarstava ne radi dobro posao po pitanju potreba građana.

On je naveo i da EU prati i odnos Vlade prema Rezoluciji Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici.

“Jer to je inicijativa koja je potekla iz EU, iz Evropskog parlamenta. Crna Gora tu treba da zacrta svoj put ka Evropi ili, nažalost, da se udalji sa tog puta”, zaključio je Nenezić.

Foto/video: Mina

NIKŠIĆ PROGNOZA