Kovačević: Dotakli smo se svakog problema, nadam se da ćemo biti efikasni kao i u prethodne tri godine

„Mislim da smo dali sve od sebe i mislim da imamo zaista rezultate i da imamo sa čime da izađemo pred građane Nikšića“, istakao je predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević u emisiji „Perspektiva“ na Televiziji Nikšić govoreći o učinjenom u prethodnih tri godine.

Kovačević je kazao da su se dotakli svakog problem na koji su naišli i da nisu uspjeli sve da riješe, ali da su otpočeli rešavanje svih. Stoga, kazao je Kovačević, kada se neki posao počne rešavati on se obično i riješi.

S obzirom na rezultate rada lokalne samouprave u prethodne tri godine Kovačević je istakao da se nada da će nastaviti da budu efikasni do kraja mandata.

„Ono što mene naročito raduje jesu sami građani koji ne razmišljaju u sferi nekih problema koje smo riješili već razmišljaju o onim problemima koje treba rešavati iako nekada nisu mogli da se nađu na dnevnom redu ili nisu bili prioritetni“, kazao je Kovačević dodajući da to znači da će ih i u budućnosti rešavati.

Govoreći o problemi nezaposlenosti predsjednik Opštine je naveo da je situacija koju su zatekli po tom pitanju bila izrazito nepovoljna.

“ 2021. godine bilo je oko 16.000 lica nezaposlenih u Nikšiću. Insistirali smo da se ta atmosfera oko zapošljavanja poboljša i kroz neke od značajnih projekata, tu prije svega mislim na Solar 3000+ i 500+, nastavak toga projekta 5000+ i 1000+, (EPCG Solar gradnju), kroz fabriku alkoholnih pića čiji je brend Beluga svjetski poznat brend, kroz povratak Željezare u ruke Crne Gore kroz njenu kompaniju Elektroprivredu, kroz otvaranje Doma za stare i ostalih. Nekako se zavrtio taj točak i nekako je bila povoljna atmosfera da je ona rezultirala sa 5.000 novozaposlenih za tri godine, odnosno sama nezaposlenost je smanjena za 42 odsto“, naveo je Kovačević dodajući da se ne smiju zaustaviti na toj cifri i da se očekuje povećanje broja zaposlenih dolaskom kompanija Lidl i Big Fashion.

Kada je u pitanju putna infrastruktura Kovačević je istakao da su na početku samog mandata željeli da pošalju poruku da to nije nešto što se radi samo kada su izbori i želeli su da to bude nešto što će ljudi prepoznati kao obavezu lokalne uprave tokom cijelog njenog mandata.

„U ovo tri godine imamo asfaltiranih preko 300 kilometara putnih pravaca samo u naseljima, a nasuto je oko 400 kilometara putnih pravaca. Nikšić je teritorijalno najveća opština i nije lako odgovoriti na sve zahtjeve i ovo je poruka da će nam trebati malo vremena ali ćemo stići svuda gde budemo mogli stići“, dodao je Kovačević navodeći da su urađene ulice Buda Tomovića, Široka ulica, Ulica jasenovačkih žrtava, a da ovih dana treba da bude otvorena i rekonstruisana ulica Voja Deretića koja će, kako kaže, biti biser grada, a da su se posvetili i ruralnom dijelu opštine.

Predsjednik Opštine naveo je brojne projekte a među njima je između ostalih istakao novu zgradu Televizije Nikšić, Zapadnu tribinu stadiona Sutjeske koja je u završnoj fazi, rekonstrukciju Dvorca Kralja Nikole, rekonstrukciju Bulevara 13. jul i Školske ulice i ostale.

„Projekti koji treba da počnu u toku ove godine su Multimedijalna sala u Domu revolucije. Ono što nam je posebno drago jeste vrtić u Rudom Polju koji treba da se gradi. Trebalo bi ove godine da rekonstruišemo i Trgovačku ulicu u Kličevu. Ono što nam je posebno značajno jeste što ćemo raditi kvart između ulica Narodnih heroja i Karađorđeve ulice koji je jedan od najvećih i najneuređenijih kvartova u samom centru grada“, naglasio je Kovačević.

Kada je u pitanju Centar za upravljanje otpadom Kovačević je istakao da se nada da će do kraja godine imati put kojim treba krenuti kada je tretman otpada u pitanju na teritoriji Opštine Nikšić.

„Mi smo taj problem pokušavali da riješimo na više načina. Negdje nam nije odgovarala klima na državnom nivou i činjenica da su se promijenile tri vlade jer je svaka od njih imala različite koncepte kako treba riješiti ovo pitanje, pa smo na samom startu imali priču o Regionalnom reciklažnom centru na koji smo mi kao Opština pristali i željeli da je realizujemo, međutim, onda se vlada promijenila pa su postojali drugi planovi. Ono što je dobro jeste što smo otpočeli sanaciju Mislovog Dola i gašenja ispodpovršinskih požara na Mislovom Dolu“, kazao je Kovačević.

Branko Čupić

Foto: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA