Uljarević: Za novu vlast najveći problem oni koji ne ćute

Pokušaj kontrole civilnog sektora kroz zakonske okvire nije novina i očekivano je da nova vlast najveći problem vidi u onima koji nijesu spremni da ćute, ocijenila je izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević.

Poslanik Demokratskog fronta Jovan Vučurović najavio je na današnjoj sjednici Odbora za antikorupciju, na kojoj je utvrđen Nacrt zakona o sprječavanju korupcije, da će taj politički savez djelovati amandmanski i tražiti da i imovina i prihodi nevladinih organizacija (NVO) budu predmet provjera.

Uljarević je, na upit agencije MINA, kazala da je finansijsko poslovanje CGO-a i do sada bilo predmet brojnih provjera i da su sve ukazale da ta NVO radi u skladu sa zakonom.

“Ali i po strogim pravilima koje uspostavlja Evropska komisija, jer je naše finansiranje primarno iz EU fondova“, istakla je Uljarević.

Ona je kazala da im je prethodna vlast Demokratske partije socijalista (DPS) u više navrata slala različite kontrole, kao i da je bilo pokušaja namještenih istražnih postupaka od “tužilaca poslušnih toj vlasti, a koji su i danas na svojim pozicijama”.

“Osim što su nalazi tih kontrola i postupaka sa predumišljajem potvrdili zakonitost našeg rada, i što nijesu ostvarili svoju svrhu da nas disciplinuju, bili su i značajan podsticaj da nastavimo kritički promatrati donosioce odluka i budemo budni na kršenje demokratskih standarda i građanskih vrijednosti”, rekla je Uljarević.

Ona je kazala da je očekivano da novi vlastodršci najveći problem vide u onima koji nijesu spremni da ćute.

“Jer se nijesu promijenile loše prakse prethodnog sistema – samo su se promijenili ljudi i partije, a partikularni interesi su ostali iznad javnog dobra”, istakla je Uljarević.

Kako je kazala, pokušaj kontrole civilnog sektora kroz zakonske okvire nije ništa novo.

„Vjerujem da su se tim praksama predstavnici novih vlasti najbolje mogli učiti u Putinovoj Rusiji, a dobro je da budemo i načisto koje vrijednosne i civilizacijske kriterijume dio ili sva nova većina pokušava da promoviše ovakvim idejama“, rekla je Uljarević.

Ona smatra da je, u kontekstu evidentnih štetnih stranih uticaja, veća potreba da se pojačano kontroliše finansiranje političkih partija.

„Jer oni su donosioci odluka, a ne NVO, koje djeluju kao korektiv i to sa malom snagom, pa na ovo treba gledati i kao na skretanje pažnje sa tog gorućeg pitanja za Crnu Goru“, kazala je Uljarević.

Ona je rekla da ništa nije slučajno, „pa ni trajuća nervozna i negativna određenja NVO, kao i pokušaji da se stave u isti koš sa onima koji ne rade po zakonu, kako bi se ograničio uticaj NVO“.

„Međutim, slabo to ide, na šta opominju i sva istraživanja javnog mnjenja, a kojima su političke partije pri dnu povjerenja, a NVO pri vrhu“, dodala je Uljarević.

Ona je poručila da su u CGO uvijek dobrodošli svi nadležni organi koji žele da profesionalno i zakonito provjere rad te NVO.

Izvor: Mina

NIKŠIĆ PROGNOZA