Đuričković: Za PES je „otvaranje rana prošlosti“ rezolucija koju kosponzoriše gotovo čitav region, EU i SAD…

Međunarodni sekretar Socijaldemokrata (SD) Miloš Đuričković reagovao je na saopštenje poslaničkog kluba Pokreta Evropa sad, iz kojeg su dannas naveli da poštuju rezoluciju Skupštine o genocidu u Srebrenici iz 2021. godine, ali da su protiv korišćenja te teme „u dnevno-političke svrhe, jer se radi o pitanju koje otvara rane prošlostil“.

Đuričković kaže da podsjećanje PES-a na 2009. i usvojenu Deklaraciju o prihvatanju rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici ne opravdava „današnje ćutanje i nemanje vremena“ te stranke da se izjasni o „UN rezoluciji o kojoj se čitav svijet izjašnjava.“

Podsjeća i da je rezolu Rezolucija o genocidu u Srebrenici iz 2021. usvojena na inicijativu opozicije, „za koju je dio vas glasao zbog fotelja i na zahtjev međunarodne zajednice.“

„Crna Gora kao kandidat za EU ima obavezu da usaglašava svoju vanjsku politiku sa EU. Stav EU po pitanju UN rezolucije o genocidu u Srebrenici je jasan. Vaš stav, po pitanju ove inicijative, je nejasan. Vaše pominjanje rezolucija za genocide počinjene na našim prostorima, nemaju nikakve veze sa Srebrenicom i UN rezolucijom o genocidu u Srebrenici“, kaže funkcioner SD-a.

Upitao je ko to izjednačava odgovornost pojedinca sa odgovornošću nekog naroda. „Ovim komentarom upravo ste se pridružili sramotnoj kampanji dezinformacija zvaničnog Beograda, koji ‘Rezoluciju’ predstavlja kao atak na srpski narod“, rekao je on, te zaključio:

„Rezolucija o genocidu u Srebrenici, koju je pokrenula Njemačka a kosponzoriše gotovo čitav region, EU i SAD, vama je ‘otvaranje rana prošlosti’? Šta predlažete, gospodo iz Pokreta Evropa sad, da zaboravimo? Da zaboravi i ćuti čitav svijet jer vi nemate kičme da jasno kažete ono što je očigledno. U slučaju Crne Gore, baš kao i kod drugih zemalja regiona, stvar je vrlo jednostavna. Kosponzorišite rezoluciju ili se svrstajte sa zvaničnim Beogradom”.

Foto: SD

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA