Mandić: Skupština i država posvećene međunarodnoj saradnji

Članstvo u Parlamentarnoj skupštini (PS) Frankofonije simbol je posvećenosti crnogorske Skupštine i države međunarodnoj saradnji, poručio je predsjednik crnogorskog parlamenta Andrija Mandić.

On je, na otvaranju sastanak Odbora za parlamentarne poslove PS Frankofonije, kazao da je pred crnogorskim parlamentom velika odgovornost, jer se sjednica PS Frankofoije prvi put održava u Skupštini Crne Gore.

Odbor za parlamentarne poslove PS Frankofonije
foto: Skupština Crne Gore

Mandić je, kako je saopšteno iz Skupštine, podsjetio da je pristupanje crnogorskog parlamenta PS Frankofonije označilo početak jačanja i produbljivanja odnosa između Crne Gore i frankofonih zemalja.

„Naš zadatak je da radimo na snaženju svih onih kulturnih i ekonomskih veza i zajedno svijetu pokažemo šta su to zapravo frankofone vrijednosti“, kazao je Mandić.

On je podsjetio da je, na nedavnoj Konferenciji predsjednika parlamenata zemalja Evropske unije (EU) razgovarao i o današnjem sastanku Odbora za parlamentarne poslove PS Frankofonije.

„Naša je obaveza da u današnjem svijetu, koji je prepun tenzija i sukoba, budemo bastion parlamentarizma i jačanja povjerenja, međunarodnih odnosa, a samim tim i mira i bezbjednosti“, poručio je Mandić.

Potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić kazao je da se time što su u Skupštini Crne Gore danas poslanici iz svih krajeva svijeta šalje slika moderne i evropske Crne Gore koja je okrenuta svijetu.

On je je rekao da su poruke koje će inostrani poslanici poslati tokom zasijedanja – poruke duha parlamentarne Frankofonije, vrijednosti mira, prosperiteta, dijaloga, međunarodne saradnje i vrednovanja kulture.

Bečić
Bečićfoto: Skupština Crne Gore

Prema riječima Bečića, to su vrijednosti savremene Crne Gore na kojima država počiva i to su vrijednosti koje garantuju mir i prosperitet.

„Posebno je važno što ove poruke šaljemo iz države koja je najdalje odmakla u evropskim integracijama i koja je zasigurno prva naredna članica EU“, rekao je Bečić.

Kako je kazao, to su vanvremenske poruke i vrijednosti koje Crna Gora baštini.

„A baštini ih upravo zbog toga što je i sama Crna Gora satkana od mnoštva različitosti koje predstavljaju njeno najveće bogatstvo, njenu najveću šansu i njen najveći potencijal, jer vrijednosti frankofonije su upravo vrijednosti Crne Gore”, kazao je Bečić.

On je istakao da je ponosan na činjenicu da je danas Skupština Crne Gore 91. članica PS Frankofoinije.

Bečić je poručio da Crna Gora želi da postane članica EU i da ne poznaje nijednu prepreku pri učlanjenju u veliku evropsku porodicu.

Predsjednica delegacije za PS Frankofonije Simonida Kordić istakla je da je posebna dragocjenost okupiti predstavnike velikog broja frankofonih država oko zajedničkih ideja i vrijednosti.

Zajednički cilj, kako je kazala, je francuski jezik, ali i jezik demokratskog dijaloga o pitanjima od interesa.

Kordić je naglasila da se savremeno društvo, frankofono ili bilo koje drugo, suočava sa mnogim izazovima.

Kordić
Kordićfoto: Skupština Crne Gore

„Pitanja države prava, prava pojedinaca, ravnopravnosti polova i solidarnosti danas su aktuelnija nego ikad. Vjerujem da će naš rad biti mali dio napora za izgradnju svijeta međusobnog razumijevanja”, kazala je Kordić.

Predsjednik Odbora za parlamentarne poslove PS Frankofonije Žoel Goden kazao je da je održavanje sastanka PS Frankofonije (APF) za parlament domaćina uvijek izazov.

On je rekao da velika porodica APF-a ne prestaje da se raduje svakom novom članu, navodeći da se još više raduju kada se poslanici, kao što je slučaj u Skupštini Crne Gore, odmah i aktivno angažuju u radu PS Frankofonije.

„Mislim da svi prisutni shvataju entuzijazam i želju za doprinosom APF-u, uzimajući u obzir da je Skupština Crne Gore, godinu nakon ulaska u APF dobrovoljno odlučila da bude domaćin našeg sastanka“, rekao je Goden.

Goden
Godenfoto: Skupština Crne Gore

Kako je kazao, APF se u velikoj mjeri oslanja na parlamente kao što je crnogorski koji je, prema riječima Godena, odlučan i posvećen jačanju demokratije i vladavine prava.

Goden je naveo da prisustvo izabranih zvaničnika koji dolaze sa različitih kontinenata jasno ilustruje multilateralizam PS Frankofonije.

„Glavna prednost APF-a jeste što ima mogućnost da okupi veliku raznolikost nacija na jednom mjestu. I sve to zahvaljujući francuskom jeziku, koji je pravi zajednički imenitelj svih naših delegacija koje su ovdje zastupljene“, rekao je Goden.

On je poručio da očekuje da će naredni dani u Crnoj Gori biti nova prilika za APF da krene naprijed u svojim prioritetima – jačanju demokratije, vladavine prava i institucija, promocije ljudskih prava i mogućnosti francuskog jezika da zablista.

Odbor za parlamentarne poslove PS Frankofonije
foto: Skupština Crne Gore

Sastanak Odbora za parlamentarne poslove PS Frankofonije, prvi put održan je u Skupštini Crne Gore.

Na sjednici, koja je okupila predstavnike 15 delegacija frankofonih zemalja širom svijeta, razgovorano je o relavantnim temama sa ciljem unapređenja i jačanja saradnje na institucionalnom i društveno–kulturnom nivou.

Skupština Crne Gore je pridružena članica PS Frankofonije od jula 2022. godine, kada je Crna Gora postala 91. članica te organizacije.

Foto: Skupština Crne Gore

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA