LP organizovala protest ispred Ustavnog suda: Ako se ne pozabave Nikšićem, tražiće smjene sudija

Liberalna partija (LP) organizovala je danas protest ispred Ustavnog suda, a povodom neodgovaranja te institucije na inicijativu potpredsjednice LP-a Jelene Marković na ocjenu ustavnosti odluka Skupštine opštine Nikšić o uvođenju Slave grada na dan Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca-12.maja.

Marković je kazala da je cilj okupljanja sprečavanje rušenja Ustava Crne Gore.

Podsjetila je da je Ustavnom sudu podnijela inicijativu za ocjenu ustavnosti člana Statuta 9 Opštine Nikšić odnosno dodavanja člana 9a koji je, tvrdi,  neustavan, inicijativu za razmatranje i ukidanje tog neustavnog člana sam predala Ustavnom sudu 9. maja 2023.g. Zatražila je urgenciju prije mjesec i nije dobila odgovor.

“Obilježavanje 12 maja u Nikšiću i najava lokalne samouprave o događajima u kojima se vjerske zajednice ponašaju kao da su dio državnih institucija, a Ustavom Crne Gore one su odvojene od države i ne smiju se miješati u državne organe, a zloupotreba je službenog položaja kada čelnici opštine Nikšić uvode Crkvu Srbije u institucije sistema, a Ustavni sud kome sam predala urgenciju povodom Statuta Opštine Nikšić i slave grada prije mjesec dana ne daje nikakav odgovor na moj zahtjev, kao da namjerno žele izbjeći donošenje tako važne odluke. Time se direktno urušava ustavni poredak Crne Gore i daje primat Crkvi Srbije da radi šta joj je volja. Zato je motiv da svoju borbu protiv urušavanja seklularne države nastavim jače svim demokradskim sredstvima i ovo danas ođe ispred Ustavnog suda je da se odupremo ovom zlu koje je puštilo korjenje duboko, svuda, pa i u institucije sistema, posebno ovako važnu kakav je Ustavni sud”,kazala je Marković.

Smatra da je lokalni organ vlasti u Nikšiću direktno  prekoračio granice svojih ovlašćenja.

“To što neki ljudi ne poštuju zakone i Ustav Crne Gore i zloupotrebljavaju službeni položaj je pitanje za VDT, jer ovako se sa slavom grada ruši Ustav Crne Gore i diskriminiše veliki broj građana Nikšića. A da mi živimo u pravnoj državi, prvi koji je trebao odmah prije donošenja Statuta da reaguje je Ombudsman koji je, iako sam ga pozvala na hitnu reakciju, u svom stilu otćutao kao i sve važno što je bilo goruće za Crnu Goru, a ticalo se vlasti koju on nikako da upozori da se ovakve stvari ne smiju dešavati. Trebao je da se oglasi povodom usvajanja izmjena Statuta SO NK i VDT kojeg i sada pozivam da reaguje, jer ovim se ruši Ustav sekularne države Crne Gore! Takođe ovim putem pozivam EU i SAD da prekinu razgovore sa predsjednikom Skupštine CG Mandićem i da na taj način iskažu neslaganje sa ovakvim potezima koji za krajnji cilj imaju sprječavanje CG da brzo uđe u EU”, poručuje Marković.

Ističe da “nikšićka Opština slavi njega, Romanove, ali se ne sjeća proslave nezavisnosti Crne Gore i najsvetijeg nam dana 21 maja”

“Podsjećam da je o ovoj istoj stvari, odlučivao Ustavni sud kada je oborio statutom proglašenu slavu grada Herceg Novog.Smatram da je Ustavni sud već davno trebao da donese Odluku jer u ovom predmetu sve je jasno. Isto tako zabrinjava me ono što je predsjednik Opštine Nikšić lično meni rekao kada sam najavila tužbu US, a to je da mi to neće proći. Mislim da ovim potvrđuju da su sudije Ustavnog suda birane po političkoj pripadnosti, pa sada vlast i u tome ima umiješane prste, pa se čist slučaj rušenja Ustava Crne Gore ne rješava upravo jer je to volja vlasti, a u US na djelu čista partitokratija!To ne smijemo dozvoliti jer na udaru je Crna Gora već pune tri godine. To su pokušali i sa produženjem mandata sudiji Gogiću u US, tražeći da mu se omogući da ide u ponziju sa 67 godina i time pokazali kome je to u interesu, a to je naravno Mandiću”, navodi Marković.

“Upozoriću sudiju izvjestioca da sto prije izađe pred sudsko vijeće i da spriječi neustavno ponašanje vlasti u Nikšiću, jer u suprotnom mogu nastati nesagledive pisljedice po ustavni poredak ove zemlje…na vama je odgovornost! Ne bude li to tako tražicu od skupštine i od pozicije i opozicije da zbog ne vršenja svoje ustavne funkcije budete smijenjeni i da po ubrzanoj proceduri izaberu nove sudije Ustavnog suda! Ovim postupanjem Ustavkog suda EU i SAD treba da uoče da ove sudije nijesu dostojne da vrše ovako značajnu funkciju. Ja ću sačekati deset dana i ako ne bude rješenja ove moje inicijative na način što će se iz Statuta Opštine Nikšić naložiti brisanje člana 9a odnosno uvođenje Slave grada, ponovo ću zakazati protest 26. Aprila i tražiti vašu smjenu i tada u isti uljučiti sve državotvorne partije, institucije i organizacije koje žele sačuvati ustavni poredak naše Crne Gore. Ne budu li postupili po inicijativi i riješili predmet, sve sudije Ustavnog suda treba smijeniti odnosno promijeniti, jer će tada biti očigledno da Mandić ima većinu u Ustavnom sudu. Naravno u tom dijelu ću spomenuti predsjednicu Ustavnog odbora Simonidu Kordić koja je je trebala da i u ranijem sazivu davno završi izbor sudija Ustavnog suda a ne birali su po partijskoj pripadnosti vec isključ”, navela je Marković.

Predsjednik Liberalne partije Vatroslav Belan podržao je Marković, pitajući se zašto Ustavnom sudu treba godina kako bi presudio o nečemu što – kako ističe – u uređenim državama traje znatno kraće.

„Očito je da se talas klerikalizacije pokušava iz Nikšića iskopirati u čitavoj Crnoj Gori. Naša obaveza je da podsjećamo Ustavni sud da radi svoj posao“, dodao je on.

Okupljeni su nosili zastave Crne Gore, Evropske unije i NATO-a, ali i transparente „Ustavni sude koja je muka“, „Sekularno, nego što“, „Mrš fašizmu“ i „Ugroženi – oslobodioci – fašisti“.

foto:privatna arhiva

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA