Pavićević: Spajić će procijeniti kad će rekonstrukcija, očekujem da će konstituenti ostati u Vladi i nakon IBAR-a

Potpredsjednik Vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalu Srđan Pavićević kazao je da očekuje rekonstrukciju Vlade, jer je to dogovoreno i potpisano, ali da se još ne zna da li će to biti urađeno u jednoj ili u više faza.

„Da li će to biti jun ili s jeseni, dato je mandataru da procijeni. Dileme još uvijek postoje oko nekih stvari. Da li će to biti jednofazno ili u više faza, još se ne zna. Ali, do kraja godine rekonstrukcija mora biti završena, to smo potpisali i to će tako biti. Pod kojim uslovima, takođe se vrlo dobro zna – to su uslovi poštovanja zvanične unutrašnje i vanjske politike. Šta to podrazumijeva veoma se dobro zna. Točak istorije ne možemo vraćati, nekih stvari se ne možemo odricati i izmišljati nove puteve. Naš put je već trasiran – idemo ka Evropskoj uniji i reformama koje nas vode ka tome“, naveo je Pavićević u emisiji „Načisto na TV Vijesti“.

Upitan da li očekuje rekonstrukciju Vlade ili izbore nakon dobijanja IBAR-a, budući da su Demokrate najavile da će nakon toga preispitati svoj ostanak u izvršnoj vlasti, rekao da ne očekuje „ništa dramatično“ nakon dobijanja IBAR-a.

„Ne mogu da shvatim oduševljenje IBAR-om i poistovjećivanje njega s nekim prevelikim uspjehom. To je samo jedna stanica na putu, čekaju nas mnogo dugačke rute, teške stanice i mnogo nepoznanica koje moramo da savladamo“, istakao je, dodavši da će IBAR dati mogućnost da se zatvori desetak pregovaračkih poglavlja do kraja ove i polovine 2025. godine.

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović podnio je prošlog mjeseca Upravnom sudu tužbu protiv Vlade, zbog imenovanja Aleksandra Radovića za vršioca dužnosti (v.d.) šefa policije. Pavićević je rekao da bi, u slučaju da sud donese odluku u korist Šaranovića, ona bila ispoštovana.

O programu „Evropa sad 2“: Nisam vidio taj papir, nije me posebno interesovao

Pavićević je rekao da nije vidio program „Evropa sad 2“.

„Taj papir nisam vidio, jer me nije posebno interesovao, nije moja zona interesovanja“, naveo je on.

Urednik i voditelj emisije Petar Komnenić je podsjetio Pavićevića da je socijalna politika jedan od njegovih resora.

Pavićević je, na pitanje kako se će „Evropa sad 2“ finansirati, rekao da je taj program „neka vrsta analogije“ programu ekonomskih reformi „Evropa sad 1“.

„Meni je to prihvatljiva stvar, jer se radi o prekompoziciji načina upravljanja kapitalom. To nije apriori pitanje nove vrijednosti, već prvenstveno preusmjeravanje toka novca na pravi način, u pravom obimu i na prava mjesta. Ako se uzme u obzir da je ova država u organizovanom kriminalu i korupciji gubila milijarde na godišnjem nivou i ako su ova i prethodne vlade radile sve u njihovoj moći da taj organizovani kriminal i korupciji svedu na što manju stopu, samim tim se velika količina novca pojavila kao slobodna, nova vrijednost, koja ide u raspoređivanje i naš standard je očigledno bolji iz godine u godinu“, rekao je Pavićević.

„Podrška Institutu Igalo će biti apsolutno legalna“

Pavićević je rekao da su „našli mapu puta“ kako izaći iz krize u vezi sa Institutom „Dr Simo Milošević“

Rekao je da je to na potpuno legalan način, „da nemamo neusklađenu državnu pomoć niti državni intervencionalizam“.

„Igalo mora dobiti određenu finansijsku podršku koja će mu dati mogućnost da posluje“, naveo je, rekavši da će ta podrška biti „apsolutno legalna“.

„Ekonomska pomoć od 300.000 eura, koja treba da im krene ovih dana, je pomoć koja samo održava mogućnost da se koliko-toliko funkcioniše. Potom ide tzv. program spasavanja Igala. Taj program za firmu u poteškoćama podrazumijeva finansijsku injekciju do 10 miliona eura. Ta injekcija je lijepa novost kad se čuje, međutim, nije data za crne oči, već pod određenim uslovima, a to podrazumijeva da ona traje šest mjeseci i da za to vrijeme napravite kvalitetan plan restrukturiranja, rebrendiranja, rekonstrukcije Instituta. Jednostavno, da prevedem, morate za šest mjeseci napraviti fantastično dobru studiju kako ćete prostorno, tehnološki, kadrovski i sa kompletno novom ponudom, ili obogaćenom, proizvesti novi sadržaj ili kvalitet“, istakao je Pavićević.

„Onda, u tom momentu kad Agencija za zaštitu konkurencije konstatuje da je to što važi kao projekat, koji je poćeo već da se radi u Ministarstvu državne imovine i prostornog planiranja, kad kaže da je projekat prihvatljiv i u skladu sa zapadnoevropskim zakonskim standardima, da ne idemo kontra zakona, u tom momentu ga vi selite na život i na dnevnu upotrebu i tad možete da povučete. U sklopu želje da rekonstruišete i rebrendirate Igalo, i 20, i 30, i 50 miliona eura i dobijete potpuno novo Igalo u roku od pet godina“, dodao je.

Foto: Skupština CG

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA