„Moguće da CG ispuni uslove za članstvo u EU u naredne četiri godine“

Partneri u vlasti obavezali su se da glavni spoljnopolitički cilj nove Vlade bude članstvo Crne Gore u EU, što uključuje napredak u pregovaračkim poglavljima 23 i 24, kao i potpunu usklađenost spoljne i bezbjednosne politike sa EU. U domenu ekonomskih reformi, Vlada će sprovesti program ‘Evropa sad 2’, čime će se značajno podići životni standard građana, vodeći računa o stabilnosti javnih finansija“, kaže za DW visoki funkcioner Pokreta Evropa sad (PES) i budući šef crnogorske diplomatije Filip Ivanović.

Na pitanje Dojče Vele (DW) šta će to nova Vlada donijeti, a što do sada nije viđeno u Crnoj Gori, Ivanović odgovara da uvode princip meritokratije, nasuprot do sada dominantnoj partitokratiji.

„Tako će, na primjer, svega polovina članova upravnih odbora preduzeća u državnom vlasništvu biti delegirano po političkom ključu, dok će ostatak činiti profesionalni kadrovi, a sve stručno-ekspertske pozicije u vlasti biće popunjene na javnim i transparentnim konkursima“, najavljuje Ivanović.

On očekuje nastavak saradnje s članicama EU i NATO.

„Nova Vlada će već od svojih prvih radnih dana jasno pokazati da iskreno i predano radi na poštovanju svojih opredjeljenja i realizaciji zadatih ciljeva. Nemam dilemu da će i naši partneri i saveznici u međunarodnoj zajednici to prepoznati i jednako vrednovati. Očekujemo da ćemo u narednom periodu dodatno intenzivirati otvorenu i prijateljsku saradnju jer držimo da je njihova podrška od izuzetnog značaja za Crnu Goru“, kaže Ivanović.

On ujedno poručuje da je „trenutna geopolitička situacija, izazvana ruskom agresijom na Ukrajinu, dodatno naglasila ideju da je jedinstvo evropskog kontinenta unutar Evrpske unije najefikasniji garant za očuvanje mira i stabilnosti, i da Zapadni Balkan, s Crnom Gorom kao predvodnicom u integracijama, tu šansu ne smije da propusti“.

„Nova Vlada u potpunosti razumije priliku koja se ukazuje od strane EU u pogledu eksplicitno zadatog datuma proširenja. S druge strane, i države-kandidati moraju da budu recipročno spremne za pristupanje do najavljene 2030. godine, što podrazumijeva da moramo odmah da krenemo s neophodnim reformama i isporučivanjem rezultata iz EU agende. Vjerujem da postoji mogućnost da Crna Gora ispuni sve uslove za članstvo u EU u naredne četiri godine“, tvrdi Ivanović.

Foto: RTCG

2 komentara
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

Podice platu na 750e dici namjernice kao da imamo 1500e platu , zaduziti CG milijardu eura. Ukinuti fond PIO. Odlično ce nam biti.

Bolje sam zivio sa 300eura no sad sa Evropom 1 i imam 450e.

NIKŠIĆ PROGNOZA