Milatović ne može da potpiše zakone jer su rokovi istekli

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović obavijestio je Skupštinu Crne Gore o razlozima koji onemogućavaju njegovo postupanje po zakonima koje njegov prethodnik nije proglasio u roku predviđenom Ustavom.

Kako je saopšteno iz Kabineta Predsjednika, odredbom člana 94 Ustava Crne Gore utvrđena obaveza proglašavanja zakona od strane Predsjednika države i definisani su rokovi za izvršavanje te obaveze.

„Tako je propisano da je Predsjednik Crne Gore dužan da proglasi zakon u roku od sedam dana od dana usvajanja, odnosno u roku od tri dana ako je zakon usvojen po hitnom postupku ili da zakon vrati Skupštini na ponovno odlučivanje. Stavom 2 istog člana, utvrđena je dužnost Predsjednika da proglasi ponovo izglasani zakon. Uvidom u dokumentaciju nakon preuzimanja dužnosti Predsjednika Crne Gore, konstatovano je da bivši Predsjednik nije u propisanim rokovima proglasio dostavljene zakone niti je iste vratio Skupštini na ponovno odlučivanje, a u slučaju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi – nije proglasio ponovo izglasani zakon“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, pored navedenog, bivši Predsjednik nije službenim putem obavijestio Skupštinu Crne Gore o razlozima za nepostupanje po dostavljenim zakonskim tekstovima.
 
Imajući u vidu da je, dodaje se, nečinjenjem bivšeg Predsjednika došlo do proteka rokova predviđenih Ustavom Crne Gore, ali i činjenicu da Ustavom nijesu određene nadležnosti koje Skupština može vršiti, nakon raspuštanja, Milatović konstatuje da bi postupanje na način koji Skupština zahtijeva, bilo pravno neutemeljeno i dodatno opterećujuće po legitimitet zakonodavnog procesa koji je pratio donošenje predmetnih zakona.  
 
„Svjestan izuzetne važnosti i naglašene socijalne komponente nekih predmetnih zakona, kao što su Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o boračkoj i invalidskoj zaštiti, Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, i sl. Predsjednik smatra da je nužno da njihovo donošenje i proglašavanje, u cjelosti i nedvosmisleno, bude usklađeno sa Ustavom, bez davanja razloga koji bi kasnije mogli dovesti u pitanje njihovu održivost u pravnom sistemu Crne Gore“, dodaje se u saopštenju
 
Dodatno, Predsjednik će, kako se ističe, uložiti svoj autoritet kako bi novi saziv Skupštine Crne Gore, koji će biti konstituisan nakon predstojećih parlamentarnih izbora, što prije bio u prilici da odlučuje o predmetnim zakonima, nakon čega bi se stekli uslovi da postupi u skladu sa dužnostima koje ima u postupku proglašavanja zakona.
 
„Za Predsjednika Crne Gore zaštita ustavnog poretka predstavlja neprikosnoveni princip u obavljanju funkcije, naročito jer smo u proteklom periodu, u više navrata, svjedočili pokušajima njegovog ugrožavanja“, zaključuje se u saopštenju.

Foto: predsjednik.me

NIKŠIĆ PROGNOZA