(VIDEO) Kontar traži da URI pripadne jedno mjesti u DIK

Većina članova skupštinskog Administrativnog odbora odlučila je da na današnjoj sjednici ne nastavi postupak imenovanja devet članova Državne izborne komisije (DIK).

Sjednicu ste mogli pratiti uživo na našem portalu:

Poslanik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar apelovao je da se pokuša doći do dogovora, jer nema smisla da neko bude isključen iz DIK-a.

Konatar je prokomentarisao da njegova partija neće imati predstavnika, iako ima četiri poslanika.

Nikola Zirojević iz SD-a ja kazao da njegova partija ima predstavnika i istakao je da je „zahvalan kolegama iz DPS-a“, a da URA treba da se obrati koalicionim partnerima.

Duško Stjepović (Demokrate) je podsjetio da po zakonu četiri člana bira vlast, a četiri opozicija.

Poslanik DPS Mihailo Anđušić je kazao da zakon ostavlja širinu da se tumači na različite načine, ali teško da će ko sa strane reći da GP URA ne pripada nešto.

Konatar je istakao da njegova partija ima neki procenat u koaliciji Hrabro se broji, i da bi trebalo da jedan procenat članova u DIK-u koji pripada toj koaliciji.

On je kazao da je sekretarku DIK-a upoznao sa problematikom. Prema njegovim riječima, sadašnje stanje je udar na elementarnu logiku.

On je istakao da klub koji ima četiri poslanika nema članova, a klub koji ima tri poslanika ima i člana i zamjenika.

Predsjednica odbora Jelena Nedović je ukazala da bi rješenje bilo da na sljedećim izborima sve partije izađu samostalno.

Poslanik PES Vasilije Čarapić je istakao da ovaj slučaj pokazuje još jednu manu crnogorskog izbornog zakonodavstva, te pozvao da se i ovaj problem riješi u okviru reforme izbornog zakonodavstva.

Radinka Ćinćur iz nezavisnog kluba poslanika je istakla da bi ona voljela da DIK profesionalan, pa da se ne odgovara na odboru, „ali dok je zakon ovakav, moramo to na odboru rešavati“.

„Nije mi logično da klub poslanika URA i naš klub poslanika koji ukupno imaju sedam poslanika nemaju člana u DIK-u“, kazala je Ćinćur.

Foto: Printscreen/YouTube

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA