Joković: Stavljena tačka na Temeljni ugovor, pravedna odluka Ustavnog suda

Ustavni sud Crne Gore je na jučerašnjoj sjednici odbacio predloge za utvrđivanje neustavnosti i nezakonitosti Temeljnog ugovora zaključenog između države i Srpske pravoslavne crkve što je pravedna odluka i danas je konačno stavljena tačka na to pitanje, saopštio je predsjednik SNP-a Vladimir Joković.

“Crna Gora je država u kojoj se svakome jemči pravo na slobodu vjeroispovijesti i u kojoj su vjerske zajednice slobodne u vršenju vjerskih obreda i vjerskih poslova. Temeljnim ugovorom sa Srpskom pravoslavnom crkvom potvrđene su te slobode i uređenje odnosa između države i crkve u skladu sa evropskim tekovinama. I,konacno, ovim potpisivanjem SPC je izjednacena sa ostalim vjerskim zajednicama u Crnoj Gori”, istakao je on.

Joković kaže da su ponosni što je Temeljni ugovor potpisan zahvaljujući Socijalističkoj narodnoj partiji Crne Gore, “jer naše insistiranje na njegovom potpisivanju bio je najvažniji uslov za ulazak SNP -a u 43. Vladu Crne Gore.”

“Posebno smo ponosni na činjenicu što je, i pored ustavnih i pravnih načela, on bio odraz volje hiljade vjernika, koji su na litijama, mirno i dostojanstveno, bili spremni na svaku žrtvu da odbrane svoju vjeru, crkvu, istoriju i tradiciju”. zaključio je Joković.

Foto: Vijesti

NIKŠIĆ PROGNOZA