Marković: Možemo se nadati većoj svoti novca od Plana rasta za ZB

Šef misije Crne Gore pri Evropskoj uniji Petar Marković kazao je da se naša država može nadati većoj sumi novca od planiranih 400 miliona ukoliko neka zemlja regiona ne ispuni zadatak kada je riječ o Planu rasta za Zapadni Balkan.

Objasnio je da Crnoj Gori pripada nešto preko 400 miliona eura od Plana rasta za Zapadni Balkan.

„Jako je važno da proteklih mjeseci kada se razmatrao predlog za taj fond za Zapadni Balkan,  Ministarstvo vanjskih poslova je preko misije Crne Gore u EU uspjelo da kroz svoje izvjestioce nametne rješenje da bude moguća redistribucija sredstava“, kazao je on.

Objasnio je kako možemo dobiti više novca od planirane sume.

„Dakle, ukoliko neka od država ne ispuni neku od mjera u šestomjesečnom periodu i ne uspije da položi popravni ispit u narednih 12 mjeseci, onda će novac koji bi dobila odatle bio raspoređen na ostale zemlje. Budući da Crna Gora ima ambiciju da ispuni sve mjere koje predloži svojom reformskom agendom postoji mogućnost da ćemo moći da se nadamo većoj sumi novca od planirane“, kazao je Marković.

Ukoliko Crna Gora nastavi ovim tempom da pravi sve odvažnije korake ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, Marković očekuje da bude usvojen nacrt privremenih mjerila (IBAR) i da nastavimo da zatvaramo pregovaračka poglavlja.

„Dan Evrope, prilika je da svi razmislimo o tome na koji način možemo da u svom svakodnevnom životu, u svom poslu djelujemo evropskije i ja mislim da to ove godine Crna Gora najbolje može primijeniti tako što će što kreativnije poštovati pa čak i iznenaditi partnere ispunjenjem privremenih mjerila kada su u pitanju poglavlja 23 i 24 i završnih mjerila kada su u pitanju ostala poglavlja kako bi što prije i što brže koračala putem punopravnog članstva“, kazao je Marković.

Smatra da se Crna Gora bolje nego ikad ponaša kao da je već članica EU.

„Treba da ohrabrimo i region i ostale kandidate da učine isto“, rekao je šef misije pri EU.

Foto: RTCG

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA