Gradili su državu na kriminalu i korupciji

Tvorci nezavisne Crne Gore nijesu je za 15 godina stabilizovali, već su stvaranjem sistema zasnovanog na kriminalu i korupciji usporili njen evropski put, ali prekrajanja granica na Balkanu ne može biti “u ovim geopolitičkim okolnostima”, ocijenio je za “Vijesti” poslanik Albanskog foruma Nikola Camaj.

On je ovo konstatovao komentarišući navode bivšeg predsjednika države i Vlade Mila Đukanovića da je “Otvoreni Balkan” pokušaj institucionalizacije dominacije Srbije i Albanije” i “uvertira za stvaranje velike Srbije i njene protivteže – Albanije u prirodnim granicama”.

“Za mene je ‘Otvoreni Balkan’ pokušaj institucionalizacije dominacije Srbije i Albanije na zapadnom Balkanu. A svaki pokušaj dominacije bilo koje države na zapadnom Balkanu, istorija nas opominje, uvijek je vodio u rat. Kad nacionalistički duh izađe iz boce, nema autoriteta, ni domaćeg ni međunarodnog, koji može da spriječi eskalaciju nacionalizma, obnovu nestabilnosti pa i ratne sukobe”, rekao je Đukanović u intervjuu Anteni M.

On je kazao da je moguće da je to projekat “razigranog” predsjednik Upravnog odbora fondacije “Za otvoreno društvo” Aleksandra Soroša i zeta bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda TrampaDžareda Kušnera, ali da je moguće i da SAD žele da odvoje Srbiju od Rusije i da “suspregnu političku i diplomatsku destrukciju Srbije kad je u pitanju međunarodno priznanje Kosova”.

Prema njegovom mišljenju, SAD, tj. Stejt department “sebičnom apsolutizacijom svojih interesa ignorišu krupne političke štete koje time čini u regionu” i dodaje da misli “da su toliko uzele maha da ih je sada teško bezbolno popraviti”.

“Pokušavam da razumijem zabrinutost tvoraca suverene Crne Gore, ali smatram da ne mogu prebaciti krivicu na druge, za tu svoju brigu, jer su imali 15 godina da stabilizuju to što smo zajedno stvorili, njegovanjem evropskih vrijednosti. Ali, kao što sam više puta naglasio, stvorili su sistem baziran na korupciji i organizovanom kriminalu, čime ja zaustavljena evroagenda, te su ih zbog toga građani kaznili”, rekao je Camaj.

On je kazao da je sada na nekima drugima da pokušaju da grade Crnu Goru na tim vrijednostima.

“Ako se budemo pridržavali (koalicionog) sporazuma, bićemo sljedeća članica EU. Ako njegova (Đukanovićeva) bojazan ima osnova, ni nama, kao većini, neće dugo trajati. Mislim da u Crnoj Gori ima dovoljne političkih snaga i pameti, da ne traće ovu šansu zarad interesa drugih, a još manje zarad ličnih interesa”, rekao je Camaj.

On je kazao da nijedan zvaničnik Albanije ni Kosova nije nikad pomenuo zalaganje za Albaniju u prirodnim granicama, dok je o “uvertiri” o velikoj Srbiji iz Đukanovićeve izjave bilo riječi. “Nije korektno vući takvu paralelu”, rekao je Camaj.

Camaj je kazao da je on jedan od rijetkih političara Albanaca koji je svojevremeno bio protiv “Otvorenog Balkana”, i u tome se slagao sa Đukanovićem, ali zato što “Kosovo nije bilo obuhvaćeno kao ravnopravan partner”, kao i da bi u suprotnom “to bilo dugoročno rješenje za uspostavljanje trajnog sporazuma među Srbima i Albancima, i time (bi) dobili Balkan bez političkih turbulencija.

“Svakako u toj priči vidim i Crnu Goru kao ravnopravnog člana”, konstatovao je.

Lider Demokratske partije Fatmir Đeka ocijenio je da Crna Gora ima iskustva u vođenju nacionalne politike, ali i da se „uvijek snažno razvijala kada je bila u većim državnim zajednicama“.

„Zato je u najdubljem interesu da ona što prije bude članica EU, ali i da ima najbolje odnose sa susjednim državama. To znači i sa Albanijom, koja je uvijek imala lijep odnos prema Crnoj Gori. Tako je i sada, pa ne vidim potrebu da se pravi nekakva “ravnoteža straha” od naših većih susjeda. Od Albanije i Albanaca ne prijeti nikakva opasnost Crnoj Gori“, zaključuje Đeka.

Foto: Boris Pejović/Vijesti

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA