DPS: Državne institucije nastavljaju politiku širenja mržnje i netrpeljivosti

Odluka da se ne odredi pritvor osumnjičenom za ugrožavanje sigurnosti potpredsjednika DPS Jevta Erakovića već da se prijetnje smrću i progonu Crnogoraca sankcionišu mjerom zabrane prilaska, sramna je i predstavlja doprinos državnih institucija nastavku politike širenja mržnje i netrpeljivosti, saopštila je Demokratska partija socijalista.

„Očito je da su prijetnje i nasilje, shodno odluci suda, dozvoljeni samo ako je napadač na dovoljnoj udaljenosti – na otprilike 55 metara daljine. Dodatno, ovakva odluka je teško shvatljiva ukoliko se zna da je napadač iznio neistine u svojoj odbrani koje su snimcima sa video nadzora pumpe jasno i demantovane a koje bezočno i bez provjere, prenose pojedini tzv. mediji“, navode.

Iz DPS smatraju da je na odluku uticala i jutrošnja kolumna jednog od ideologa „oslobođenja Crne Gore“ nakon 30. avgusta koji je napad na Erakovića u svom maniru relativizovao i ismijavao baš onako kako relativizuje sve ono što se dešava u Crnoj Gori u posljednje tri godine.

„Bez obzira na ovakve okolnosti, nećemo pristati na atmosferu mržnje, nasilja i napada na političke istomišljenike. Borićemo se institucionalno i vaninstitucionalno ukoliko bude potrebno a advokatski tim DPS-a će uložiti žalbu na ovu odluku i to, ne zbog „slučaja Jevta Erakovića“, već zbog pojave koja je opasna i ozbiljna, a to je potcjenjivanje nasilja od strane pravosudnih organa“, kazali su iz DPS.

Na kraju su poručili da na taj način, oni koji bi trebalo da štite društvo od nasilja, svjesno ili nesvjesno, postaju njegovi podstrekači.

Izvor: Dnevno.me

NIKŠIĆ PROGNOZA