BS: Porodice žrtava ratnog zločina u Štrpcima diskriminisane, tražićemo da i oni dobiju status civilnih žrtava

Posljednje izmjene i dopune Zakona o boračkoj i invalidskoj zaštiti, koje je usvojila Skupština Crne Gore, a koje ne obuhvataju porodice žrtava ratnog zločina u Štrpcima, ali i zločina u Bukovici i Kaluđerskom Lazu, diskriminatorne su, smatraju iz Bošnjačke stranke.

Najavljuju da će klub poslanika Bošnjačke stranke pokrenuti komunikaciju sa udruženjem porodica žrtava i Ministarstvom rada i socijalnog staranja i naći najbolji model, kako bi se „ispravila nepravda“ prema ovim porodicama.

„Odlukom 41 poslanika Skupštine Crne Gore štrbačke žrtve stavljaju se u diskriminatoran položaj. Svi ljudi i sve žrtve ratnih zločina nose tešku bol, bez obzira na vjeru i naciju. Rezolucija o zločinu u Štrpcima, koju su inicirale porodice žrtava, čeka da dođe na red za skupštinsku raspravu već godinu dana, od maja 2022. godine“, poručuju iz ove partije.

U predlogu te Rezolucije se navodi da „Skupština Crne Gore poziva Vladu Crne Gore da nađe pravni mehanizam za dodjeljivanje statusa civilnih žrtava rata porodicama otetih, kao izraz solidarnosti i moralne podrške“.

„Bošnjačka stranka će kroz svoje djelovanje inicirati da se što je prije moguće ispravi nepravda prema porodicama ratnog zločinca u Štrpcima“, zaključuju iz Bošnjačke stranke.

Foto: BS

NIKŠIĆ PROGNOZA