SPP povukla podršku Pokretu Evropa sad i isključila Hadžića iz stranke

Glavni odbor Stranke pravde i pomirenja u Crnoj Gori je današnjoj sjednici donio odluku da povuče podršku Pokret Evropa sad i isključi Seida Hadžića iz stranke.

„Seid Hadžić, doskorašnji predsjednik SPP jednoglasno je isključen iz članstva partije zbog, kako je nepobitno utvrđeno, grube zloupotrebe funkcije, plasiranja neistinitih informacija u svrhu lične koristi i brojnih kršenja statuta partije što je sve dovelo do narušavanja ugleda partije i gubitka parlamentarnog statusa SPP.

Kako je detaljnom analizom dešavanja u posljednjih mjesec dana utvrđeno iz više izvora, uključujući i funkcionere Pokreta Evropa sad, Seid Hadžić je mimo volje i protivno odlukama partije samoinicijativno a po nekim informacijama u saradnji sa pojedinim funkcionerima PES, delegirao sam sebe na poziciju koja je načelno dogovorena za SPP na listi PES za predstojeće parlamentarne izbore“, navode u saopštenju.

Kako su dodali, koristeći javna mimoilaženja u PES u posljednjih mjesec dana, Hadžić je „obmanuo rukovodstvo SPP i ulogu pregovarača u ime stranke nezakonito i mimo odluka partije preuzeo isključivo na sebe“, kako im je, kako navode, i potvrđeno od pojedinih funkcionera PES.

„Imajući sve navedeno ali i mnogo toga još, Glavni odbor SPP je jednoglasno donio odluku da se Seid Hadžić isključi iz Stranke pravde i pomirenja kao i potvrdio raniju odluku predsjedništva da Seid Hadžić ne predstavlja Stranku pravdu i pomirenja na listi Evrope sad za kandidata za poslanika u Skupštini Crne Gore“, ističu u saopštenju.

Takođe, donijelu su odluku da stranka povuče podršku PES-u.

„Analizirajući sve dostupne informacije o ulozi pojedinih funkcionera PES, neprofesionalnom odnosu vrha stranke pa, slobodno možemo reći, i ucjeni tog pokreta u vezi izbora imena kandidata SPP na njihovoj listi. jednoglasnom Odlukom Glavnog odbora odlučeno je da stranka povuče podršku tom Pokretu kao nepouzdanom partneru koji očigledno pokušava staviti pod svoju kontrolu, ne samo pojedince nego i čitave partije, a kako SPP zastupa interese prije svega Bošnjačkog naroda, apsolutno je neprihvatljiv i najmanji vid ucjene od bilo koga, pa taman taj pokret osvojio i 80% glasova na narednim izborima“, navode u saopštenju.

Ističu da Bošnjaci „nisu na prodaju, ne pristaju na ucjenu i ne pristaju da im neko drugi određuje ličnosti koje će ga predstavljati“.

„DPS je to pokušavao deset godina pa nije uspio i prosto nam nije jasno na osnovu čega su kolege iz PES pomislile da i oni to mogu uraditi. Nažalost, nakon izuzetno korektne saradnje sa sada već predsjednikom države gospodinom Jakovom Milatovićem u toku predsjedničke kampanje, ovoga puta kolege iz PES su se ponijeli krajnje nekorektno što svakako ne može biti prihvaćeno od strane SPP. Na sjednici Glavnog odbora je pored trenutne situacije naglašeno da je podrška gospodinu Milatoviću bila ispravan potez i da na osnovu dosadašnjeg rada, a nadamo se i u budućnosti, predsjednik države itekako zavređuje našu podršku“, kažu iz SPP.

Glavni odbor je na današnjoj sjednici prenio nadležnost na predsjedništvo stranke da u narednom periodu obavi razgovore za zaintresovanim listama koje su potvrđene od strane DIK o čemu će javnost biti blagovremeno informisana.

„Dešavanja u proteklim danima svakako su nanijela ogromnu štetu stranci koja po svim pokazateljima daleko prelazi cenzus za manjisnske partije i ostavila nas bez poslaničkog manadtata u naredne četri godine ali kako u politici nismo zbog ličnih interesa, što najbolje dokazuje čitav ovaj slučaj, mi nastavljamo naše političko djelovanje čistog obraza, sa još više odlučnosti i kao nikada do sada uvjereni da ćemo u narednom periodu naći načina da artikulišemo svoj politički stav i u parlamentu kroz saradnju sa drugim partijama, a nikada nećemo dozvoliti da sitni manipulanti nit ucjene velikih određuju naš stav niti naša zalaganja. SPP je stub slobodne bošnjačke misli u Crnoj Gori i tako će i ostati“, zaključuju u saopštenju.

Izvor: Dnevno

NIKŠIĆ PROGNOZA