Pavićević: Konsenzus treba da bude što širi, a isključivost što manja

Zvaničnih pregovora oko nove vlade još uvijek nema, jer ni Državna izborna komisija (DIK) još uvijek nije saopštila zvanične rezultate. Ovo što se zove neformalni razgovori, ili „ćaskanje o politici“, za Civis i za mene lično do te mjere je neozbiljno i jeftino da ga neću ni komentarisati. Dok se crnogorska politička scena ne uozbilji do nivoa prepoznate i opšte prihvatljive vizije, poduprte i oslonjene na kredibilne ideologije i ideje savremenog svijeta odomaćene u Crnoj Gori, dotle će svaki postizborni period ličiti na vašar želja, sujeta i taštine, kazao je u razgovoru za „Dan“ lider Civisa Srđan Pavićević.

Kako je istakao, onog dana kada shvatimo da je javna politika alat u rukama naroda, kojim bi trebalo da se realizuje javni interes, a ne da javna politika predstavlja svojinu, prćiju, obrtni kapital političkih partija, kao respektabilnih firmi za sticanje profita, možda nešto i krene naprijed.

– Uviđajući potrebu za širokim sociološko-kulturološkim dijalogom, koji treba da „markira“ i analizira naše postojeće „jeftinoće“, a samim tim i da ponudi rješenja, Civis će od 6. jula pokrenuti seriju panela pod nazivom „Civilizacija“ – najavio je Pavićević.

Iako zvaničnih pregovora o formiranju Vlade još nema, na onim nezvaničnim, prema saznanjima „Dana“, svi iznose zahtjeve i žele dio kolača. Pavićević ističe da je valjda došao red i na one najstrpljivije, koji su do sada sa indignacijom posmatrali scene sa političke rasprodaje u kojoj nisu htjeli ili umjeli da učestvuju.

– Ako želi prosperitet u svakom pogledu, ova država mora da se preda u ruke obrazovanim, stručnim, etičnim, kredibilnim, modernim, dostojanstvenim, uravnoteženim, hrabrim i pristojnim ljudima. A ne formalnim procentima, koji kubure sa suštinskim kvalitetom. Crna Gora je isuviše mala da bi mogla iz svojih fragmenata da iznjedri puni i neophodni kvalitet, tako da mi u Civisu mislimo da konsenzus mora biti što širi, inkluzivnost što veća, isključivost što manja, uz apsolutnu doslednost meritokratskim principima, pogotovu u statusima i oblastima struke u politici, ćak i po cijenu da se Vlada ne formira – poručio je naš sagovornik.

Kako je dodao, za to su potrebni kvalitetni i sadržajni pregovori, koje treba da vode mudri i neostrašćeni učesnici.

Upitan kako doći do kvalifikovane većine, odgovara da je i DPS decenijama vladao sa 42 ili 45 poslanika, pa niko od toga tada nije pravio problem.

– Ako pitate kako doći do dvotrećinske ili tropetinske većine, to je već pitanje političke i svake druge umjesnosti i stepena zrelosti narodnih predstavnika i političkih profesionalaca. Upravo na tom raskršću se i odvajaju putevi privatno-partijskog i javnog interesa. Delikatan test traži samo jedan, ali tačan odgovor, naravno bez prepisivanja. Tada se sve vidi. Kad se sve ove kockice poslože, formiraće se i nova izvršna vlast. Bolje i da ide sporije, a da bude sa većim kvalitetom koncepta i sastava, nego da se „sklepa“ na brzu ruku, pa da počne da kleca od početka svog formiranja – istakao je Pavićević.

Nadam se da ćemo ispuniti zacrtane ciljeve

Crna Gora je izgubila fokus na ključnim EU reformama, posebno u oblasti vladavine prava, ocijenjeno je u non-pejperu Evropske komisije (EK) o vladavini prava u Crnoj Gori. Kako se navodi u tom neformalnom dokumentu, u ovoj godini apsolutni prioritet Crne Gore treba da bude ispunjavanje „kritičnih nedostataka“ identifikovanih u okviru privremenih mjerila za pregovaračka poglavlja 23 i 24.

Pavićević kaže da je non-pejper svaki put neka vrsta iznenađenja – i kada smo ocijenjeni dobro i kada smo loše ocijenjeni.

– Zato što mi nemamo kvalitetno i precizno definisanu viziju, ciljeve i metodologiju neophodnu za ispravnu realizaciju. Da je drugačije, EK nam ne bi bila „učiteljica“ nego „asistent“ na putu do cilja. I ne bi bilo neophodno da nas EK ocjenjuje – ocjenjivali bismo objektivno sami sebe na konto uporedne analize sa standardima i postavljenim prioritetima, a EK bi bila tu da pomogne ako negdje zapnemo. E to se zove ozbiljna i dosledna politika ljudi doraslih i vremenu i cilju. Sve ostalo je „krađa dana i mandata“. A dana je više od života – rekao je Pavićević.

On se nada da ćemo u naredne četiri godini postići zacrtane ciljeve, emancipovati i unaprijediti zemlju i dići je na viši kulturološki nivo.

–Nadam se da će infrastrukturno, politički i idejno promijeniti fizionomiju po standardima savremenog i modernog svijeta, a da pri tome ne izgubi na svojoj autentičnosti. Neka nam to bude cilj. A Evropa će se sama po sebi naći tu gdje treba da bude u nama i sa nama, kao prirodan slijed događaja. Izborno zakonodavstvo, kao i mnoga druga, treba, bez daljnjeg, radikalno dopunjavati i mijenjati… dok zakoni ne budu kompatibilni sa savremenim evropskim standardima i aktuelnim domaćim životnim potrebama – istakao je Pavićević.

Izvor: Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA